Forrázott, friss nyári csalamádé, tartósító nélkül

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta
  • 2 db kígyóuborka
  • 5 db kápia paprika
  • 1 fej karfiol
  • 5 fej hagyma
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 5 db sárgarépa
  • 1 kanál fekete bors
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 3 kanál só
  • 1 dl almaecet

Elkészítése:

Frissen készül, nem kell érlelni, dunsztolni, néhány óra múlva fogyasztható.

Elsősorban rendezvényekre ajánlom, vagy bográcsozás mellé.

A káposztát legyaluljuk, vagy felszeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát, uborkát, paprikát és minden más zöldségfélét felszeletelünk.

A káposztát, a hagymát, a sárgarépát és a kisebb rózsákra szedett karfiolt blansírozzuk (rövid időre forró vízbe mártjuk). Néhány perc után leszűrjük és a többi zöldségfélét, a még meleg zöldségekhez keverjük.

A fűszereket is hozzáadva, felöntjük fél liter víz és az almaecet keverékével, majd többször összeforgatjuk.

Amíg hűl, a zöldségek felveszik a fűszerek ízét. Kihűlés után fogyasztható.

Receptem nem a télire eltett csalamádét írja le, azt más eljárással készítjük. Tapasztalataim szerint, hűtőszekrényben több mint két hétig tárolható.