Dominókocka recept

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Birsalmazselé:
- 1 kg birs
- 3 db fahéjrúd
- 10 db szegfűszeg
- 3 db csillagánizs
- 3 csomag zselésítő befőzőszer (1:1)
- 1 kg cukor (kb)
Dominosteine:
- 130 g méz
- 30 g cukor
- 40 g vaj
- 100 g étcsokoládé a tésztába
- 150 g finomliszt
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1,5 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 db lapzselatin
- 4 ek citromlé
- 100 g dió
- 200 g marcipán
- 4 ek rum
- 500 g tortabevonó a bevonáshoz
Elkészítése:
A birsalmákat alaposan megmossuk és hámozatlanul nagyobb darabokra vágjuk. A fűszerekkel egy edénybe tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Egy éjszakát pihentetjük.
A birsalmákat a lével együtt átpréseljük egy tiszta konyharuhán, majd a léhez hozzákeverjük a zselésítőszert, illetve deciliterenként 100 g cukrot.
Felforraljuk és további 4 percig főzzük, majd zselépróbát végzünk. Tiszta üvegekbe töltjük a birsalmazselét, és azonnal lezárjuk. 5 percig lefelé fordítjuk az üvegeket, majd alaposan bebugyolálva kihűtjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy sütőkeretet (20*30 cm) sütőpapírral kibélelünk.
A mézeskalácstésztához a mézet, cukrot és a vajat felfőzzük, és kissé kihűtjük. A csokoládét durvára vágjuk, majd a még meleg mézmasszába keverjük.
A lisztet, mézeskalács fűszerkeveréket, sütőport és egy csipet sót egy tálba szitáljuk. A mézmasszát és a tojást alaposan hozzákeverjük. A tésztát rögtön a formába öntjük, simára lapítjuk és 12-15 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A zseléhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. 600 g birsalmazselét a citromlével felfőzünk és simára keverünk. A kinyomkodott zselatint ebben oldjuk fel. A zselét kissé kihűtjük, majd a mézeskalácstésztára öntjük. Ha a zselé túl folyékony, kifolyik a keretből. Egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk szilárdulni.
A diót egy késes aprítóban nagyon apróra vágjuk. Egy tapadásmentes serpenyőben nagyon rövid idő alatt megpirítjuk, amíg illatozni kezd, majd kihűtjük.
A marcipánt durvára reszeljük (jobban sikerül, ha a marcipánt előtte kicsit lefagyasztjuk).
A diót, marcipánt és rumot egy sima masszává gyúrjuk (ez egy kicsit ragadós lehet). Irattartó fóliában egy 20*30-as téglalappá (szerencsénk van, mert ekkora egy A/4-es lap mérete) nyomjuk vagy kinyújtjuk. A fólia 2 oldalát kivágjuk és a zselére fordítjuk a marcipánt.
A süteményt kivesszük a formából.
A tortabevonót durvára törjük és vízgőz felett felolvasztjuk. A csokoládé nem lehet melegebb 37 foknál.
A süteményt 3*3 centiméter nagyságú kockákra vágjuk. Ehhez segítség lehet egy 3 cm széles papírlap. A kockákat az olvasztott csokoládéba mártjuk.
Tetszés szerint díszíthetjük a dominókat. Hűvös és száraz helyen tárolva egy dobozban 1 hétig áll el.
Tipp:
A Dominókocka (Domminosteine) egy igazi karácsonyi aprósütemény, amit sok éve megtalálhatunk a hazai boltok polcain. Érdemes házilag is elkészíteni és már ősszel nekifogni a birsalmazselének.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »