Csemege uborka recept
Hozzávalók:
- 5 kg uborka (kb)
- 3,6 l víz (hideg csapvíz)
- 5,4 dl ecet (20 %-os)
- 54 dkg cukor
- 10,8 dkg só (asztali)
- 6 teáskanál mustármag
- 12 db babérlevél
- 1 ek fekete bors (szemes)
- 1 ek koriandermag
- 1 teáskanál borkén
Elkészítése:
Az üvegeket jól kimossuk forró vízzel. Lefelé fordítva hagyjuk megszáradni.
Az uborkákat alaposan megmossuk.
Mindegyik üveg aljára teszünk 2 db babérlevelet, koriander- és mustármagot, a fekete borsot elosztjuk szintén. Belerakjuk az uborkákat szorosan az üvegekbe.
Elkészítjük a levet. A hideg vizet kimérjük, a cukrot, sót addig keverjük, míg elolvad teljesen. Végül hozzámérjük a borkénport is, amivel jól elkutyuljuk.
Az üvegekre merjük a levet, majd a tetejét jó szorosan rátekerjük. Hűvös, hideg helyre tesszük.
Egészségetekre!!
Tipp:
Ez a mennyiség 6 db másfél literes üvegre van kiszámolva. Az uborka mennyisége egy-két darabbal eltérhet.
Ha kevésnek bizonyult a felöntőlé, keverjünk még ugyanilyen levet újból, majd pótoljuk.
A maradékot bátran el lehet tenni és máshoz felhasználni! Aki akar, kaprot is tehet az aljára!