Csemege uborka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5 kg uborka (kb)
  • 3,6 l víz (hideg csapvíz)
  • 5,4 dl ecet (20 %-os)
  • 54 dkg cukor
  • 10,8 dkg só (asztali)
  • 6 teáskanál mustármag
  • 12 db babérlevél
  • 1 ek fekete bors (szemes)
  • 1 ek koriandermag
  • 1 teáskanál borkén

Elkészítése:

Az üvegeket jól kimossuk forró vízzel. Lefelé fordítva hagyjuk megszáradni.

Az uborkákat alaposan megmossuk.

Mindegyik üveg aljára teszünk 2 db babérlevelet, koriander- és mustármagot, a fekete borsot elosztjuk szintén. Belerakjuk az uborkákat szorosan az üvegekbe.

Elkészítjük a levet. A hideg vizet kimérjük, a cukrot, sót addig keverjük, míg elolvad teljesen. Végül hozzámérjük a borkénport is, amivel jól elkutyuljuk.

Az üvegekre merjük a levet, majd a tetejét jó szorosan rátekerjük. Hűvös, hideg helyre tesszük.

Egészségetekre!!

Tipp:

Ez a mennyiség 6 db másfél literes üvegre van kiszámolva. Az uborka mennyisége egy-két darabbal eltérhet.

Ha kevésnek bizonyult a felöntőlé, keverjünk még ugyanilyen levet újból, majd pótoljuk.

A maradékot bátran el lehet tenni és máshoz felhasználni! Aki akar, kaprot is tehet az aljára!