Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne

Dátum: 2025-11-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi. Összegyűjtöttünk tíz bevált receptet, amit bármelyik nagyi örömmel sütne meg. Tepertős, vajas, krumplis vagy medvehagymás – mindegyik omlós, illatos és abbahagyhatatlan. Süss egy tepsivel, és töltsd meg a konyhát igazi otthonillatú melegséggel!

  • A pogácsa az a sütemény, ami nélkül nincs igazi otthon. Meleg, illatos, és mindig emlékeztet valamire a gyerekkorból. Nincs két egyforma recept, mégis mindenki ismeri „a nagyi pogácsáját”, ami mindig tökéletesre sikerült: kívül aranyszínű és ropogós, belül puha és omlós. Ebben a válogatásban tíz olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket a nagymamák is elismeréssel néznének – hagyományos és modern változatokat egyaránt. Akár tepertős, krumplis vagy sajtos, egy jó pogácsa mindig jólesik, és tökéletes kísérője egy levesnek, borozásnak vagy családi beszélgetésnek.

    A klasszikus tepertős pogácsa és a hajtogatott változat az igazi örök kedvenc, amit érdemes legalább egyszer mindenkinek megsütni. A vajas pogácsa gyerekkorunk ízeit idézi, míg a libazsíros-lilahagymás pogácsa már egy modernebb, karakteresebb vonalat képvisel. A túrós-baconos és a kapros-juhtúrós pogácsa izgalmas újdonság, a medvehagymás pedig tavasszal különösen kedvelt. Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem biztos sikerrel kecsegtetnek – a nagyi is elégedetten csettintene egy falat után.

    1. Túrós-baconos pogácsa egyszerűen recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 25 dkg túró
    • 2 dl tejföl
    • tojás +1 a kenéshez
    • 1 dl tej
    • 5 dkg élesztő
    • 60 dkg liszt
    • 30 dkg vaj
    • 3 kiskanál só
    • kb 20 dkg kockázott bacon

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Pihe-puha medvehagymás pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 1 dl tejföl
    • kb. 30-40 db medvehagymalevél
    • tojás sárgája
    • 1 dl tej
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 erősen csapott evőkanál só
    • 1 kocka (5 dkg) élesztő
    • 10 dkg reszelt sajt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS villával fölverve a pogácsák bekenéséhez

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Kapros-juhtúrós pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 1 dl tejföl
    • tojássárgája
    • 1 kávéskanál szódabikarbóna
    • 1 kávéskanál sütőpor
    • 10 dkg margarin
    • 15 dkg juhtúró
    • 1 csokor kapor
    • 2 kávéskanál só

    Tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • reszelt sajt

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Vajas pogácsa sajtos tetővel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 60 dkg liszt
    • 2 tk só
    • 30 dkg vaj
    • tojás
    • 350 g tejföl
    • 3 dkg élesztő

    A tetejére:

    • reszelt trappista sajt

    A kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Vajas pogácsa – gyermekkorunk íze recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 80 dkg liszt
    • 25 dkg vaj (szükség esetén margarin)
    • 5 dkg élesztő
    • 4 dl tejföl
    • 3 kiskanál só
    • 1 kiskanál cukor
    • tojás
    • 0,5 dl tej

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Hajtogatott krumplis pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 25 dkg finomliszt
    • 25 dkg rétesliszt
    • 3 dkg élesztő
    • 1 dl olaj
    • 250 ml tej
    • 1 mk cukor
    • tojás
    • 2 főtt burgonya
    • 1 csapott ek só

    Hajtogatáshoz:

    • 12,5 dkg  margarin (fagyos)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • szezámmag

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Klasszikus hajtogatott tepertős pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók

    A tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 2 teáskanál só
    • 1 teáskanál cukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 5 dkg zsír
    • kb. 1,5 dl langyos tej
    • 2 dl 20%-os tejföl
    • 1 evőkanál 20%-os ecet
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    A tepertős krémhez:

    • 30 dkg darált tepertő
    • 1 teáskanál só
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Libazsíros-lilahagymás pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 1 púpos ek libazsír
    • 1 dl tej
    • 1 kk cukor
    • 40 g élesztő
    • tojás
    • 2-3 dl tejföl
    • 3 tk só
    • libazsír (kenéshez)
    • 2-3 fej lila hagyma

    Tetejére:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    9. Sajtos-joghurtos pogácsa recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 3 púpos ek görögjoghurt
    • 1 dl víz
    • 2,5 dkg élesztő
    • 50 dkg finomliszt
    • 20 dkg vaj vagy margarin
    • tojás
    • kb 15-20 dkg reszelt sajt
    • 1 ek só (ízlés szerint mehet több is)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    10. A nagyi tepertős pogácsája recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók

    • 1 kg liszt
    • tojás
    • 1 evőkanál ecet
    • ízlés szerint só
    • 1 evőkanál zsír
    • 5 dkg élesztő
    • kb. 4-5 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
    • 50 dkg darált tepertő
    • ízlés szerint őrölt bors
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá