Az ünnepi asztal tökéletes kiegészítői a sós ropogtatnivalók, amelyek nemcsak finomak, hanem egyszerűen és gyorsan elkészíthetők. Akár vendégeket várunk, akár csak egy kis különlegességet szeretnénk csempészni a karácsonyi készülődésbe, ezek a sós finomságok garantáltan sikert aratnak. A sajtos ízek kedvelőinek, a különlegesebb falatokra vágyóknak, és a klasszikus ropogtatnivalók szerelmeseinek is tartogat ez a válogatás valamit.
A klasszikus lenmagos sajtos rúd és a szalalkális sajtos rúd nemcsak hagyományos, de időtálló kedvencek, amelyek a család minden tagjának ízlenek. A túrós-sajtos ropogós egy könnyed, mégis ízletes alternatíva, míg a karácsonyi sajtos süti ünnepi megjelenésével és omlós textúrájával hódít.
Ha valami különlegesebbre vágyunk, a sajtos kréker vagy a pizza ízű sajtos rúd tökéletes választás lehet, hiszen ezek egyszerre ropogósak és gazdag ízvilágúak. A sajtos tallér gofrisütőben nemcsak látványos, hanem praktikus is, hiszen gyorsan elkészül, és tökéletes vendégváró falat. A sós omlós teasütemény pedig a finom ropogós falatok elegáns változata, amely egy pohár bor vagy pezsgő mellé is tökéletes kiegészítő.
Ezek a ropogtatnivalók nemcsak a karácsonyi asztalon állják meg a helyüket, hanem ajándéknak is remekek, hiszen könnyen csomagolhatók, és mindenki örömmel fogyasztja őket. Készítsük el ezeket a sós finomságokat, és tegyük az ünnepet még emlékezetesebbé a ropogós ízek varázsával!
1. Lenmagos sajtos rúd recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg lenmagőrlemény
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 25 dkg zsír vagy margarin (jelenleg az utóbbi)
- 2 csapott teáskanál só
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 kis poharas tejföl (280 gr)
Tetejére:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- lenmag
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Karácsonyi sajtos süti recept
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg füstölt sajt reszelve
- 10 dkg trappista sajt reszelve
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2-3 tk só
- 5-6 ek tejföl
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje kevés pirospaprikával összekeverve
- magvak ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Túrós-sajtos ropogós recept
Hozzávalók:
- 75 dkg finomliszt
- 1/2 kg félzsírós túró
- 1 tk só
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej (2,8 %-os)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek tejföl (20 %-os)
- 2 ek kacsa zsír
- 25 dkg félzsíros sajt
- lenmag
- szezámmag
- köménymag
- cayenne bors vagy chilipehely
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Sós omlós teasütemény recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Sajtos kréker recept
Hozzávalók:
- 24 dkg sajt (én cheddar és pannónia sajtot használtam, cheddartól szép sárga lett a pannóniától finom íze)
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek parmezán (ez el is hagyható)
- csipet só
- 12 dkg liszt
- 2 ek hideg víz, de ez csak akkor kell, ha nagyon nem akar összeállni a tészta
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Sajtos tallér gofrisütőben recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Pizza ízű sajtos rúd recept
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír (lehet kacsa, sertés…)
- 10 dkg reszelt sajt (lehet benne füstölt is)
- 3 dkg ketchup
- 8–10 dkg tejföl
- 2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
- 1 kávéskanál morzsolt oregánó
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 5 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Szalalkális sajtosrúd recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 2 dkg szalalkáli
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg só
- 20 dkg sajt
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg sajt