1. Vadászkáposzta recept
A vadászkáposzta egy kiadós egytálétel, amely a káposztát kolbásszal, szalonnával, fűszerekkel és tejföllel kombinálja. Ez a klasszikus magyar étel ideális választás, ha valami tartalmasra és laktatóra vágysz.
Hozzávalók:
- 1.5 kg káposzta
- 12 dkg füstölt szalonna
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 nagy pohár tejföl
- só
- pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Paradicsomos káposztafőzelék recept
A paradicsomos káposztafőzelék egyszerre édes és savanykás, amely tökéletes párosítás a káposzta természetes ízeivel. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel gyorsan elkészíthető, és remek választás lehet egy könnyű vacsorához.
Hozzávalók:
- 1 db fejeskáposzta
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 l paradicsomlé
- 1-2 konzerv sűrített paradicsom
- 1 l zöldség alaplé
- 2 ek cukor
- 2 ek olaj
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Kolozsvári töltött káposzta recept
A kolozsvári töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely ünnepi fogásként is megállja a helyét. A savanyú káposztába töltött húsos keverék és a fűszerek harmóniája tökéletesen kihozza a káposzta ízvilágát.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 1,5 kg savanyú káposzta
- savanyított káposzta levél
- 2 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 50 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- 30 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg rizs
- 3 tk pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- majoránna
- őrölt köménymag
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek liszt
- 3 ek étolaj
- annyi víz hogy bőven ellepje
- ízlés szerint tejföl a tálaláshoz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Savanyú káposztás bableves recept
A savanyú káposztás bableves egy gazdag és tápláló leves, amely a savanyú káposzta és a bab kombinációjára épít. Ez az étel remek választás hűvös napokra, amikor valami melengetőre és laktatóra vágysz. A bab magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően hosszú időre biztosítja a teltségérzetet, míg a káposzta segít az emésztésben.
Hozzávalók:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg szárazkolbász
- 30 dkg füstölt-főtt tarja
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis doboz vörös bab (24 dkg)
- 1 kk só
- 1 nagy csipet őrölt bors
- 1 tk házi darált paprika
- 1 ek házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
- 2,5 l víz
Rántás:
- 2 púpos ek liszt
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 2 dl tejföl
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Káposztás és túrós rétes recept
A káposztás-túrós rétes egy különleges édesség, amely a káposztát és a túrót ötvözi egy finom, ropogós tésztába. Bár elsőre szokatlannak tűnhet, a káposzta édes, karamellizált változata tökéletesen illik a túró krémességéhez. A rétes könnyed, mégis laktató desszert, amely különlegessé teheti az étkezést.
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 3 dkg zsír
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk só
- 1 dl víz
- 1 tk ecet
A lekenéshez:
- 10 dkg olvasztott zsír
- 15 dkg finomliszt
A káposztás töltelékhez:
- 60 dkg reszelt káposzta
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek zsír
- 2 dl tejföl
A túrós töltelékhez:
- 40 dkg túró
- 1,5 dl tejföl
- 2-3 ek cukor
A rudak lekenéséhez:
- 1-2 ek étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Székelykáposzta recept
A székelykáposzta az egyik legismertebb káposztás étel, amely savanyú káposztával, sertéshússal és tejföllel készül. Ez a tartalmas, szaftos fogás igazi magyaros klasszikus, amely egy nagy adag friss kenyérrel tökéletes ebéd lehet. A tejföl krémessége és a káposzta savanykás íze tökéletes harmóniát alkot.
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 0,5 kg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek pirospaprika
- 2 tk. borsikafű
- 1,5 tk őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 3 babérlevél
- tejföl a tetejére
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Kolozsvári rakott káposzta recept
A kolozsvári rakott káposzta egy réteges egytálétel, amely káposztával, darált hússal, rizzsel és tejföllel készül. Ez az étel kiadós és laktató, tökéletes választás, ha nagyobb társaságnak szeretnél főzni. A káposzta és a hús kombinációja nemcsak ízletes, hanem tápláló is, hiszen tele van vitaminokkal és fehérjével.
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 kk őrölt kömény
- 4 babérlevél
- 1,5 bögre rizs
- 1,5 kg darált hús (dagadó)
- 3 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
- 1 ek kapor (morzsolt, szárított)
- 1 szál füstölt kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek zsír
- 5 dl tejföl
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Székelykáposzta recept
Végül, a székelykáposzta másik változata, amely szintén sertéshússal és savanyú káposztával készül, egy igazi magyaros ínyencség. Ez az étel egyszerre szaftos, fűszeres és krémes, és remekül passzol egy könnyed ebédhez vagy vacsorához. A káposzta emésztést segítő hatása itt is érvényesül, miközben a hús gondoskodik a laktatóságról.
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés lapocka
- 2 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek pirospaprika
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 3 babérlevél
- 1 kk őrölt kömény
- só
- őrölt bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
Ezek a káposztás ételek nemcsak változatosak, hanem tele vannak tápanyagokkal is, így érdemes őket rendszeresen beiktatni az étrendbe. A káposzta sokoldalúságának köszönhetően leves, főétel és desszert formájában is megállja a helyét, így biztosan találsz olyan receptet, amit szívesen elkészítenél!