Márton nap, november 11-e, a karácsonyi adventi böjt előtti utolsó nap, amikor is a hagyomány szerint a gazdagabb lakomák és az ünneplés még megengedett. A hagyományok szerint ez a nap hozta magával a Márton-napi bálokat és lakomákat, amelyek a közösségi összejövetelek mellett a bőséges étkezésről is szóltak.
A modern időkben is sok helyen tartanak Márton-napi mulatságokat, ahol a tánc és az öröm mellett a libaételek és az újbor fogyasztása is fontos szerepet játszik.
A libaevés hagyományának gyökerei többek között Szent Márton legendájában, valamint az év végi libavágásban is megtalálhatóak. A hiedelem szerint, aki Márton napján nem eszik libát, annak az egész következő évben szűkölködnie kell. A lakomák során a libaleves és a libasült párolt káposztával, valamint zsemle- vagy burgonyagombóccal a legtipikusabb ételek közé tartoznak.
Márton nap az újbor ünnepe is, és a borászok ezen a napon mutatják be az év első újborát. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén az újbor kóstolása a hagyomány része, és a kiforrott újborral való koccintást “Márton poharának” nevezik, az a hiedelem is kapcsolódik hozzá, hogy minél többet isznak ezen az estén, annál egészségesebbek és erősebbek lesznek a következő évben.
1 . Sütőtökös céklás libacomb
Hozzávalók:
- 2 hízott libacomb
- 2 közepes cékla
- 1 közepes sütőtök
- só
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Libamájragus házi rétes
Hozzávalók:
- 50-60 dkg libamáj
- 1 db nagyobb alma
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 1 csokor snidling
- 2 cl almapálinka
- só
- fehér bors
- 3 dl tej
- 5 gerezd fokhagyma
- házi készítésű rétestészta, vagy (1 csomag rétestészta)
- zsemlemorzsa
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Gránátalmás-vörösboros libacomb vöröspesto-s mozzarellával
Hozzávalók:
- 6 nagy vagy 8 normál libacomb
- 3 gránátalma
- 0,5 l jó minőségű vörösbor
- 2 ek vaj
- só, bors
- 70 dkg krumpli
- 4 kápia paprika
- kb. 1,5 dl tej
- 3 ek vaj
- 2 tojás
- kevés liszt
- só, fehér bors
- 2 kis csomag mini mozzarella
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Vörösborban sült libacomb
Hozzávalók:
- 2 libacomb (adhatunk még hozzá mellet is)
- 3 dl vörösbor
- 1 nagyobb narancs
- 2 nagy ág friss rozmaring
- 1 teáskanál tört szegfűbors
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- só, bors
A recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Libamell sajtos krumplipürével
Hozzávalók:
- 2 db libamellfilé
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt szerecsendió
- 1 ek libazsír
- a filézés után visszamaradt mellcsont
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
A recept ide kattintva folytatódik >>>
6. Sült libacomb, portóiban párolt, datolyás körtével
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db hízott libacomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- 1/2 kg liba háj
- só, bors
- 3 db érett vilmoskörte
- 10 szem datolya
- 4 dkg vaj
- 1 dl portói
A recept ide kattintva folytatódik >>>
7. Márton napi ízes libamell
Hozzávalók:
- 3 szelet libamell
- 15 dkg zsír (liba v. kacsa, esetleg sertés)
- 15 dkg gomba
- 10 dkg szalonna
- 10 dkg sonka
- fél csomag petrezselyem
- 15 dkg sajt
- 2 dl tejszín
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg liszt