Toffifee torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Piskóta:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 1,3 dkg kakaópor
Mogyorókrém:
- 100 g mascarpone
- 100 g mogyorókrém
Karamellkrém:
- 100 g karamell
- 100 g mascarpone
- 100 g tejszín
- ízlés szerint földimogyoró
Vaníliakrém:
- 200 g habtejszín (+100 g, ha azzal szeretnénk bevonni a tortát)
- 200 g mascarpone
- 100g porcukor
- pár csepp vaníliaaroma
- karamell reszelék (Ízlés szerint lehet bele reszelni)
Díszítésnek:
- toffifee
Elkészítése:
A karamellt érdemes a tortakészítés előtt egy nappal elkészíteni, amihez egy lábasban a cukrot (200 g) megolvasztjuk és karamellizáljuk, vigyázzunk ne túl nagy lángon. Ha karamellizálódott, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt (100 ml), majd addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, ez körülbelül 15 perc.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a tojásfehérjéket és egy kisebbe a tojássárgákat.
A tojássárgájához hozzáadjuk a cukor 1/3-át, majd addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad és elkezd kifehéredni.
A tojásfehérjét 70 %-ig habbá verjük. Ekkor viszonylag keményebb a hab, de még mozog a tálban, majd több részletben fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, úgy, hogy közben nem állunk le a hab felverésével.
Egy kevés fehérjehabot elkeverünk a tojássárgájás részben, majd ezt hozzáöntjük az összes tojásfehérjéhez és lazán elkeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.
Két részletben hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat és óvatosan elkeverjük.
A kivajazott, kilisztezett tortakarikába öntjük a masszát és 180 fokon készre sütjük körülbelül fél óra alatt.
Mikor kihűlt kivágjuk a tortakarikából és 3 egyenlő lapra vágomjuk.
A karamellkrémhez a karamellt a mascarponéval elkeverjük, közben a tejszínből kemény habot verünk. A mascarponés karamellt a tejszínhabba keverjük, majd a krémet hűtőbe tesszük.
A vaníliás mascarponés krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a pár csepp vanília aromával és a porcukorral elkeverjük. Majd a vaníliás mascarponét összekeverem a tejszínhabbal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A mogyorókrémhez a mogyorókrémet a mascarponéval kikeverjük.
Mikor a krémek elkészültek és lehűlt a piskóta jöhet a torta összeállítása. Az alsó tortalapra rákenjük egyenletesen a mogyorókrémet, majd erre jöhet a másik tortalapunk. Következő rétegnek a karamellkrémet viszonylag vastagabban felkenjük (ebbe reszelhetünk karamellt is), majd erre jöhet ismételten egy másik tortalap, erre jön utolsó rétegnek a vaníliás mascarpone krémünk, amit szórjunk meg egy kis apróra tört mogyoróval, majd erre jöhet a következő piskóta lap.
Végül kenjük körbe egy kis vaníliás mascarpone krémmel és mehet a hűtőbe körülbelül 1 órára.
Ha lehűlt a tortánk és szeretnétek díszíthetitek a torta külső részét csokireszelékkel vagy piskóta morzsával, de természetesen ezt mindenki maga dönti el hogy milyen díszítést szeretne a tortán látni.