Toffifee torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Toffifee torta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 7 tojás
  • 14 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1,3 dkg kakaópor

Mogyorókrém:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g mogyorókrém

Karamellkrém:

  • 100 g karamell
  • 100 g mascarpone
  • 100 g tejszín
  • ízlés szerint földimogyoró

Vaníliakrém:

  • 200 g habtejszín (+100 g, ha azzal szeretnénk bevonni a tortát)
  • 200 g mascarpone
  • 100g porcukor
  • pár csepp vaníliaaroma
  • karamell reszelék (Ízlés szerint lehet bele reszelni)

Díszítésnek:

  • toffifee

Elkészítése:

A karamellt érdemes a tortakészítés előtt egy nappal elkészíteni, amihez egy lábasban a cukrot (200 g) megolvasztjuk és karamellizáljuk, vigyázzunk ne túl nagy lángon. Ha karamellizálódott, akkor hozzáöntjük a forró tejszínt (100 ml), majd addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, ez körülbelül 15 perc.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a tojásfehérjéket és egy kisebbe a tojássárgákat.

A tojássárgájához hozzáadjuk a cukor 1/3-át, majd addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad és elkezd kifehéredni.

A tojásfehérjét 70 %-ig habbá verjük. Ekkor viszonylag keményebb a hab, de még mozog a tálban, majd több részletben fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, úgy, hogy közben nem állunk le a hab felverésével.

Egy kevés fehérjehabot elkeverünk a tojássárgájás részben, majd ezt hozzáöntjük az összes tojásfehérjéhez és lazán elkeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot.

Két részletben hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat és óvatosan elkeverjük.

A kivajazott, kilisztezett tortakarikába öntjük a masszát és 180 fokon készre sütjük körülbelül fél óra alatt.

Mikor kihűlt kivágjuk a tortakarikából és 3 egyenlő lapra vágomjuk.

A karamellkrémhez a karamellt a mascarponéval elkeverjük, közben a tejszínből kemény habot verünk. A mascarponés karamellt a tejszínhabba keverjük, majd a krémet hűtőbe tesszük.

A vaníliás mascarponés krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét a pár csepp vanília aromával és a porcukorral elkeverjük. Majd a vaníliás mascarponét összekeverem a tejszínhabbal. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A mogyorókrémhez a mogyorókrémet a mascarponéval kikeverjük.

Mikor a krémek elkészültek és lehűlt a piskóta jöhet a torta összeállítása. Az alsó tortalapra rákenjük egyenletesen a mogyorókrémet, majd erre jöhet a másik tortalapunk. Következő rétegnek a karamellkrémet viszonylag vastagabban felkenjük (ebbe reszelhetünk karamellt is), majd erre jöhet ismételten egy másik tortalap, erre jön utolsó rétegnek a vaníliás mascarpone krémünk, amit szórjunk meg egy kis apróra tört mogyoróval, majd erre jöhet a következő piskóta lap.

Végül kenjük körbe egy kis vaníliás mascarpone krémmel és mehet a hűtőbe körülbelül 1 órára.

Ha lehűlt a tortánk és szeretnétek díszíthetitek a torta külső részét csokireszelékkel vagy piskóta morzsával, de természetesen ezt mindenki maga dönti el hogy milyen díszítést szeretne a tortán látni.