Tejfölös-meggyes pitetorta recept
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 tasak sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- kb 20 dkg tejföl
Töltelék:
- 2 ü meggybefőtt
- 3 ek cukor vagy ízlés szerint
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 ek étkezési keményítő
- 1 dl meggylé
Krém:
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 60 dkg tejföl + a kenéshez
- 10 dkg porcukor
- 10 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
Továbbá:
- 10 dkg étcsokoládé
- meggy
- zöld marcipánmassza
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük.
A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán kb 3 mm-es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm-es csíkokat vágunk.
A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük.
Egy 20 cm-es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C-on, kb 20 perc alatt megsütjük.
A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is.
A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük.
A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 részre osztjuk.
Egy tésztalapot tányérra helyezünk és köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, amíg megdermed a krém, majd leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »










