Tejfölös-meggyes pitetorta recept

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 tasak sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- kb 20 dkg tejföl
Töltelék:
- 2 ü meggybefőtt
- 3 ek cukor vagy ízlés szerint
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 ek étkezési keményítő
- 1 dl meggylé
Krém:
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 60 dkg tejföl + a kenéshez
- 10 dkg porcukor
- 10 g étkezési zselatin
- 30 ml víz
Továbbá:
- 10 dkg étcsokoládé
- meggy
- zöld marcipánmassza
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük.
A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán kb 3 mm-es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm-es csíkokat vágunk.
A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük.
Egy 20 cm-es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C-on, kb 20 perc alatt megsütjük.
A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is.
A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük.
A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 részre osztjuk.
Egy tésztalapot tányérra helyezünk és köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, amíg megdermed a krém, majd leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »