Tejfölös-meggyes pitetorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg hideg margarin
  • csipet só
  • 1 tasak sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • kb 20 dkg tejföl

Töltelék:

  • 2 ü meggybefőtt
  • 3 ek cukor vagy ízlés szerint
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 3 ek étkezési keményítő
  • 1 dl meggylé

Krém:

  • 3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 60 dkg tejföl + a kenéshez
  • 10 dkg porcukor
  • 10 g étkezési zselatin
  • 30 ml víz

Továbbá:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • meggy
  • zöld marcipánmassza

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük.

A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán kb 3 mm-es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm-es csíkokat vágunk.

A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük.

Egy 20 cm-es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C-on, kb 20 perc alatt megsütjük.

A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is.

A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük.

A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 részre osztjuk.

Egy tésztalapot tányérra helyezünk és köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, amíg megdermed a krém, majd leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük.