Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Somlói galuska torta recept

Somlói galuska torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,5 dl víz
    • 22,5 dkg cukor
    • 37,5 dkg liszt
    • 1 kk sütőpor
    • 1,5 dl víz
    • 1 ek kakaópor
    • 2 ek darált dió

    A vanília krémhez:

    • 1 l tej
    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 4 ek cukor
    • 4 cs vaníliás cukor
    • 8 dkg liszt

    A csokoládé öntethez:

    • 5 ek kakaópor
    • 2 ek cukor
    • kevés víz

    Az összeállításhoz:

    • 15 dkg durvára vágott dió
    • 15 dkg mazsola (lehet rumba vagy vízbe áztatni)
    • 1 dl rum

    Elkészítése:

    A piskótához a tojásokat egy mérőkancsóba rakom, felöntöm 1,5 dl vízzel, hogy 6 dl legyen összesen. Egy tálba öntöm, hozzáteszem a cukrot és habosra felverem. A lisztet a sütőporral összekeverem, majd beleteszem a tojásba és 1,5 dl vízzel lazítom. Nem muszáj bele az összes víz, a tészta állagától függ. A tésztát háromfelé mérem lesz egy sima lap, a következőbe belekavarom a kakaóport, a harmadikba a darált diót.

    A tésztákat 26 cm-es, kivajazott és lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm (tűpróbát végezzünk!).

    A vanília krémhez 8 dl tejet a vaníliás cukorral kis lángon melegíteni kezdem, közben a cukorral összekevert lisztet simára és kicsit habosra keverem a tojás sárgákkal. Hozzáöntöm a megmaradt 2 dl tejet, végül belekeverem a melegedő tejbe. Kevergetve forrásig főzöm, majd hagyom kihűlni.

    A csokoládé öntethez a kakaóport és a cukrot egy edénybe öntöm és hozzáadok annyi vizet, hogy simára tudjam keverni vele. Ezután lassú tűzön forrásig melegítem, majd a tűzről levéve hagyom, hogy besűrűsödjön.

    Az összeállításhoz a tortaformába teszem a sima piskótát, meglocsolom a rum harmadával, rákenem a krém harmadát, rászórom a durvára vágott diót és a mazsola felét, ráöntöm a csokoládéöntet felét. Erre kerül rá a kakaós piskótalap. Ezt is meglocsolom a rummal, jön rá a krém, a darált dió, a mazsola, a csokoládé öntet. Erre kerül rá a diós piskótalap ezt is meglocsolom rummal, a krémmel lekenem.

    Ezután egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Ha valaki már nem nagyon szeretné díszíteni, az tehet rá szintén diót, mazsolát, tejszínhabot és csokoládé öntetet.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá