Málnás ombre torta recept

Hozzávalók:
Alap:
- 100 g zabkeksz
- 50 g vaj
Krém:
- 200 g fagyasztott málna
- 8 lap zselatin
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 250 g mascarpone
- 2 dl habtejszín (min. 30%-os, állati eredetű)
- 100 g görög joghurt
Díszítés:
- friss málna
Elkészítése:
A kekszet finomra törjük vagy aprítógépben ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 16 cm-es tortaforma aljába egyenletesen lenyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A málnát 2 evőkanál cukorral megszórjuk, és mikróban vagy kis lángon felmelegítjük, amíg levet enged és kissé besűrűsödik. Három lapzselatint hideg vízbe áztatunk 5 percre, majd kinyomkodjuk, és a forró málnához keverjük, hogy teljesen feloldódjon.
A mascarponét a maradék cukorral, a görög joghurttal és a citromlével simára keverjük. A tejszínt gyengén felmelegítjük (nem forraljuk), majd a maradék 5 lap előzetesen beáztatott és kinyomkodott zselatint feloldjuk benne. Ezt a tejszínes keveréket hozzáöntjük a mascarponés alaphoz, és alaposan összedolgozzuk.
A krémet három egyenlő részre osztjuk. Az első adagba több málnát keverünk, hogy mélyebb színű réteget kapjunk, a másodikba kevesebb málnalevet adunk, hogy halványabb legyen, a harmadik részt fehéren hagyjuk.
A legintenzívebb árnyalatú krémet ráöntjük a kekszalapra, majd hűtőbe tesszük 15-30 percre, hogy megszilárduljon. Ezután jöhet a világosabb réteg, újabb hűtés, végül a fehér réteget simítjuk a tetejére. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megfelelően összeálljon.
Másnap a tortaforma szélét késsel körbelazítjuk, majd eltávolítjuk a karimát. Friss málnaszemekkel díszítve tálaljuk.
Tipp:
A tökéletes állag érdekében kizárólag valódi, legalább 30%-os zsírtartalmú habtejszínt használjunk, növényi alapú változat nem megfelelő!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Hűs nyári örömök: 9 isteni gyümölcsleves recept
Ebben a válogatásban kilenc különleges gyümölcslevest gyűjtöttünk össze, am
Tovább olvasom »
A legfinomabb házi gyömbérszörp
A gyömbér nemcsak jellegzetes aromája és kellemesen csípős íze miatt kedvel
Tovább olvasom »
Így készül a tökéletes alaplé – Tippek és trükkök lépésről lépésre
Egy igazán jó alaplé a lelke számtalan levesnek, mártásnak, rizottónak, sőt
Tovább olvasom »
TOP 5 grill pác, ami minden visz
A nyári grillpartik titkos fegyvere nem a grillsütő vagy a szélcsendes idő,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.04.22 kedd
Van, amikor egyszerűen semmi ötletünk sincs, mit tegyünk az asztalra – főle
Tovább olvasom »
Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »