Rumos diótorta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskóta:
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek cukor
- 8 ek rizsliszt
- 1 cs sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 1 teáskanál rum vagy aroma
Sünik és tobozok:
- 50 dkg darált keksz
- 8 ek porcukor
- 4 ek holland kakaópor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 60 g margarin
- 12 ek sárgabaracklekvár
- 6 csepp rumaroma
- 15 dkg csokoládés gabonapehely
Díszítéshez:
- 0,5 liter tejszín
- 3 ek holland kakaópor
- zöld ételfesték
- pici olvasztott csokoládé
- pici porcukor a tobozok szórásához
Elkészítése:
Először a darált kekszet a kakaóval jól elkeverjük, majd a tészta többi hozzávalóiból jól formázható tésztát gyúrunk.
Elosztjuk 7 felé és kúp alakúra formázunk belőle ötöt a tobozoknak, a másik kettőből pedig kicsit hosszúkásabbat a süniknek.
A tobozokhoz elkezdjük a gabonapelyheket beletűzdelni körbe, az aljától indulva egészen a tetejéig, majd porcukorral meghintjük és tálalásig hűtőbe tesszük.
A süniknek tejszínből kis tüsiket húzgáltunk
A tojásokat szétválasztomjuk. A fehérjéhez adunk egy csipet sót.
A sárgáját a cukorral szinte fehéredésig habosítjuk robotgéppel, a nagymamám készítette így ( persze ő anno, még kézzel keverte, nem mixerrel ) mindig azt mondta, minél tovább keverjük, annál finomabb lesz!
Mikor már úgy látjuk, hogy megfelelően kihabosodott a tojássárga, akkor kemény habbá verjük a fehérjét is. Viszont én nem szoktam nagyon-nagyon keményre, mert azt nem szabad!! Attól nem lesz szép a piskóta!!
Mikor felverjük a habot, akkor a sárgájához keverjük óvatosan, vigyázva hogy ne törjük a habot, majd két részletben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
Jöhet a krém készítése. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen.
Ha már kihűlt a piskótánk és kihűlt, akkor kettévágjuk és megtöltjük a diós krémmel, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet és így maradt díszítésnek a tetejére is!
Felolvasztunk gőz felett kb 5 dkg csokoládét, habzsákba tesszük és szépen körben berajzoljuk a fa erezetét.
A tejszínt felverjük a kakaóporral és kidíszítjük vele körben a tortánkat vagyis a fatörzset.
Végül ráhelyezzük a süniket, tobozokat és tetszőlegesen kis zöld ágakat, fűszálakat készítünk ide-oda.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »