Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rumos diótorta recept

Rumos diótorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Piskóta:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 ek cukor
    • 8 ek rizsliszt
    • 1 cs sütőpor
    • csipet só

    Töltelék:

    • 25 dkg darált dió
    • 20 dkg porcukor
    • 25 dkg margarin
    • 1 teáskanál rum vagy aroma

    Sünik és tobozok:

    • 50 dkg darált keksz
    • 8 ek porcukor
    • 4 ek holland kakaópor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 60 g margarin
    • 12 ek sárgabaracklekvár
    • 6 csepp rumaroma
    • 15 dkg csokoládés gabonapehely

    Díszítéshez:

    • 0,5 liter tejszín
    • 3 ek holland kakaópor
    • zöld ételfesték
    • pici olvasztott csokoládé
    • pici porcukor a tobozok szórásához

    Elkészítése:

    Először a darált kekszet a kakaóval jól elkeverjük, majd a tészta többi hozzávalóiból jól formázható tésztát gyúrunk.
    Elosztjuk 7 felé és kúp alakúra formázunk belőle ötöt a tobozoknak, a másik kettőből pedig kicsit hosszúkásabbat a süniknek.

    A tobozokhoz elkezdjük a gabonapelyheket beletűzdelni körbe, az aljától indulva egészen a tetejéig, majd porcukorral meghintjük és tálalásig hűtőbe tesszük.

    A süniknek tejszínből kis tüsiket húzgáltunk

    A tojásokat szétválasztomjuk. A fehérjéhez adunk egy csipet sót.

    A sárgáját a cukorral szinte fehéredésig habosítjuk robotgéppel, a nagymamám készítette így ( persze ő anno, még kézzel keverte, nem mixerrel ) mindig azt mondta, minél tovább keverjük, annál finomabb lesz!

    Mikor már úgy látjuk, hogy megfelelően kihabosodott a tojássárga, akkor kemény habbá verjük a fehérjét is. Viszont én nem szoktam nagyon-nagyon keményre, mert azt nem szabad!! Attól nem lesz szép a piskóta!!

    Mikor felverjük a habot, akkor a sárgájához keverjük óvatosan, vigyázva hogy ne törjük a habot, majd két részletben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

    Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.

    Jöhet a krém készítése. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen.

    Ha már kihűlt a piskótánk és kihűlt, akkor kettévágjuk és megtöltjük a diós krémmel, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet és így maradt díszítésnek a tetejére is!

    Felolvasztunk gőz felett kb 5 dkg csokoládét, habzsákba tesszük és szépen körben berajzoljuk a fa erezetét.

    A tejszínt felverjük a kakaóporral és kidíszítjük vele körben a tortánkat vagyis a fatörzset.

    Végül ráhelyezzük a süniket, tobozokat és tetszőlegesen kis zöld ágakat, fűszálakat készítünk ide-oda.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá