Rumos diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rumos diótorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 8 tojás
  • 8 ek cukor
  • 8 ek rizsliszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 teáskanál rum vagy aroma

Sünik és tobozok:

  • 50 dkg darált keksz
  • 8 ek porcukor
  • 4 ek holland kakaópor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 60 g margarin
  • 12 ek sárgabaracklekvár
  • 6 csepp rumaroma
  • 15 dkg csokoládés gabonapehely

Díszítéshez:

  • 0,5 liter tejszín
  • 3 ek holland kakaópor
  • zöld ételfesték
  • pici olvasztott csokoládé
  • pici porcukor a tobozok szórásához

Elkészítése:

Először a darált kekszet a kakaóval jól elkeverjük, majd a tészta többi hozzávalóiból jól formázható tésztát gyúrunk.
Elosztjuk 7 felé és kúp alakúra formázunk belőle ötöt a tobozoknak, a másik kettőből pedig kicsit hosszúkásabbat a süniknek.

A tobozokhoz elkezdjük a gabonapelyheket beletűzdelni körbe, az aljától indulva egészen a tetejéig, majd porcukorral meghintjük és tálalásig hűtőbe tesszük.

A süniknek tejszínből kis tüsiket húzgáltunk

A tojásokat szétválasztomjuk. A fehérjéhez adunk egy csipet sót.

A sárgáját a cukorral szinte fehéredésig habosítjuk robotgéppel, a nagymamám készítette így ( persze ő anno, még kézzel keverte, nem mixerrel ) mindig azt mondta, minél tovább keverjük, annál finomabb lesz!

Mikor már úgy látjuk, hogy megfelelően kihabosodott a tojássárga, akkor kemény habbá verjük a fehérjét is. Viszont én nem szoktam nagyon-nagyon keményre, mert azt nem szabad!! Attól nem lesz szép a piskóta!!

Mikor felverjük a habot, akkor a sárgájához keverjük óvatosan, vigyázva hogy ne törjük a habot, majd két részletben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.

Jöhet a krém készítése. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen.

Ha már kihűlt a piskótánk és kihűlt, akkor kettévágjuk és megtöltjük a diós krémmel, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet és így maradt díszítésnek a tetejére is!

Felolvasztunk gőz felett kb 5 dkg csokoládét, habzsákba tesszük és szépen körben berajzoljuk a fa erezetét.

A tejszínt felverjük a kakaóporral és kidíszítjük vele körben a tortánkat vagyis a fatörzset.

Végül ráhelyezzük a süniket, tobozokat és tetszőlegesen kis zöld ágakat, fűszálakat készítünk ide-oda.