Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Piskóta:
Töltelék:
Sünik és tobozok:
Díszítéshez:
Elkészítése:
Először a darált kekszet a kakaóval jól elkeverjük, majd a tészta többi hozzávalóiból jól formázható tésztát gyúrunk.
Elosztjuk 7 felé és kúp alakúra formázunk belőle ötöt a tobozoknak, a másik kettőből pedig kicsit hosszúkásabbat a süniknek.
A tobozokhoz elkezdjük a gabonapelyheket beletűzdelni körbe, az aljától indulva egészen a tetejéig, majd porcukorral meghintjük és tálalásig hűtőbe tesszük.
A süniknek tejszínből kis tüsiket húzgáltunk
A tojásokat szétválasztomjuk. A fehérjéhez adunk egy csipet sót.
A sárgáját a cukorral szinte fehéredésig habosítjuk robotgéppel, a nagymamám készítette így ( persze ő anno, még kézzel keverte, nem mixerrel ) mindig azt mondta, minél tovább keverjük, annál finomabb lesz!
Mikor már úgy látjuk, hogy megfelelően kihabosodott a tojássárga, akkor kemény habbá verjük a fehérjét is. Viszont én nem szoktam nagyon-nagyon keményre, mert azt nem szabad!! Attól nem lesz szép a piskóta!!
Mikor felverjük a habot, akkor a sárgájához keverjük óvatosan, vigyázva hogy ne törjük a habot, majd két részletben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt formában, előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
Jöhet a krém készítése. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen.
Ha már kihűlt a piskótánk és kihűlt, akkor kettévágjuk és megtöltjük a diós krémmel, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet és így maradt díszítésnek a tetejére is!
Felolvasztunk gőz felett kb 5 dkg csokoládét, habzsákba tesszük és szépen körben berajzoljuk a fa erezetét.
A tejszínt felverjük a kakaóporral és kidíszítjük vele körben a tortánkat vagyis a fatörzset.
Végül ráhelyezzük a süniket, tobozokat és tetszőlegesen kis zöld ágakat, fűszálakat készítünk ide-oda.