Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejberizs torta recept

Tejberizs torta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Tejberizs:

    • 20 dkg ‘A’ osztályú rizs
    • 2 dl víz
    • 1 csipet só
    • 1 liter tej
    • 13 dkg kristálycukor
    • 1 db citrom reszelt héja
    • 1 teáskanál vanília aroma
    • 2 dkg zselatin
    • 10 dkg víz

    Epres réteg:

    • 20 dkg eper (más gyümölcsből is készíthető)
    • kb. 2 ek cukor
    • ½ dl víz
    • 1 csomag expressz tortazselé

    Tetejére:

    • 10 dkg csokoládé
    • 1 dl habtejszín
    • 2 dkg teavaj

    Elkészítése:

    A tejberizs elkészítésével kezdünk. A rizst vízzel együtt egy vastag aljú lábasba tesszük, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a rizs beszívta a vizet, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Tovább főzzük, időnként megkeverve, míg a rizs nagyjából fel nem szívja a tejet, de még szaftos marad. A cél, hogy ne legyen teljesen sűrű, hanem kissé folyós maradjon, így az állaga tökéletes lesz később. Végül hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mazsolát és vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át állni hagyjuk, hogy felvegye a maradék folyadékot.

    Közben elkészítjük az epres réteget. A fagyasztott gyümölcsöt egy lábasba tesszük kevés vízzel és cukorral, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor felforr, villával összenyomkodjuk a gyümölcsöket, majd belekeverjük a tortazselét, és folyamatosan keverjük, míg teljesen feloldódik. Egy 15 cm-es tortakarikát sütőpapírral kibélelünk, a gyümölcszselét beleöntjük, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

    Amikor a tejberizs kihűlt, elkészítjük a zselatinos sűrítést. A porzselatint öt rész hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban pár másodperc alatt megmelegítjük. A meleg zselatint folyamatos keverés mellett a tejberizshez adjuk, majd a rizs felét egy kivajazott formába öntjük. Ráhelyezzük a megkötött gyümölcsréteget, majd befedjük a rizs másik felével, és hűtőbe tesszük dermedni.

    Amikor a tejberizs megszilárdult, elkészítjük a csoki bevonatot. A csokit összetördeljük, a habtejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük a csokira. Simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, és az egynemű csoki krémet a rizses desszert tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki réteg is megszilárduljon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá