Tejberizs torta recept
Ők is elkészítették

Tejberizs:
- 20 dkg ‘A’ osztályú rizs
- 2 dl víz
- 1 csipet só
- 1 liter tej
- 13 dkg kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 dkg zselatin
- 10 dkg víz
Epres réteg:
- 20 dkg eper (más gyümölcsből is készíthető)
- kb. 2 ek cukor
- ½ dl víz
- 1 csomag expressz tortazselé
Tetejére:
- 10 dkg csokoládé
- 1 dl habtejszín
- 2 dkg teavaj
Elkészítése:
A tejberizs elkészítésével kezdünk. A rizst vízzel együtt egy vastag aljú lábasba tesszük, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a rizs beszívta a vizet, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Tovább főzzük, időnként megkeverve, míg a rizs nagyjából fel nem szívja a tejet, de még szaftos marad. A cél, hogy ne legyen teljesen sűrű, hanem kissé folyós maradjon, így az állaga tökéletes lesz később. Végül hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mazsolát és vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át állni hagyjuk, hogy felvegye a maradék folyadékot.
Közben elkészítjük az epres réteget. A fagyasztott gyümölcsöt egy lábasba tesszük kevés vízzel és cukorral, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor felforr, villával összenyomkodjuk a gyümölcsöket, majd belekeverjük a tortazselét, és folyamatosan keverjük, míg teljesen feloldódik. Egy 15 cm-es tortakarikát sütőpapírral kibélelünk, a gyümölcszselét beleöntjük, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Amikor a tejberizs kihűlt, elkészítjük a zselatinos sűrítést. A porzselatint öt rész hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban pár másodperc alatt megmelegítjük. A meleg zselatint folyamatos keverés mellett a tejberizshez adjuk, majd a rizs felét egy kivajazott formába öntjük. Ráhelyezzük a megkötött gyümölcsréteget, majd befedjük a rizs másik felével, és hűtőbe tesszük dermedni.
Amikor a tejberizs megszilárdult, elkészítjük a csoki bevonatot. A csokit összetördeljük, a habtejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük a csokira. Simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, és az egynemű csoki krémet a rizses desszert tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki réteg is megszilárduljon.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »