Tejberizs torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejberizs torta

Tejberizs:

  • 20 dkg ‘A’ osztályú rizs
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 liter tej
  • 13 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 dkg zselatin
  • 10 dkg víz

Epres réteg:

  • 20 dkg eper (más gyümölcsből is készíthető)
  • kb. 2 ek cukor
  • ½ dl víz
  • 1 csomag expressz tortazselé

Tetejére:

  • 10 dkg csokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 2 dkg teavaj

Elkészítése:

A tejberizs elkészítésével kezdünk. A rizst vízzel együtt egy vastag aljú lábasba tesszük, és közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve felpuhítjuk. Amikor a rizs beszívta a vizet, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Tovább főzzük, időnként megkeverve, míg a rizs nagyjából fel nem szívja a tejet, de még szaftos marad. A cél, hogy ne legyen teljesen sűrű, hanem kissé folyós maradjon, így az állaga tökéletes lesz később. Végül hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mazsolát és vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át állni hagyjuk, hogy felvegye a maradék folyadékot.

Közben elkészítjük az epres réteget. A fagyasztott gyümölcsöt egy lábasba tesszük kevés vízzel és cukorral, majd közepes lángon főzni kezdjük. Amikor felforr, villával összenyomkodjuk a gyümölcsöket, majd belekeverjük a tortazselét, és folyamatosan keverjük, míg teljesen feloldódik. Egy 15 cm-es tortakarikát sütőpapírral kibélelünk, a gyümölcszselét beleöntjük, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Amikor a tejberizs kihűlt, elkészítjük a zselatinos sűrítést. A porzselatint öt rész hideg vízbe áztatjuk, majd mikróban pár másodperc alatt megmelegítjük. A meleg zselatint folyamatos keverés mellett a tejberizshez adjuk, majd a rizs felét egy kivajazott formába öntjük. Ráhelyezzük a megkötött gyümölcsréteget, majd befedjük a rizs másik felével, és hűtőbe tesszük dermedni.

Amikor a tejberizs megszilárdult, elkészítjük a csoki bevonatot. A csokit összetördeljük, a habtejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük a csokira. Simára keverjük, hozzáadjuk a vajat, és az egynemű csoki krémet a rizses desszert tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki réteg is megszilárduljon.