Méteres kalács torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 x 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 x 6 ek liszt
- 2 x 6 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 3 csomag puncs ízű pudingpor
- 9 dl tej
- 25 dkg vaj
- 1 üveg rum aroma
- 5 ek cukor
Máz:
- 14 ek víz
- 14 ek cukor
- 6 ek kakaópor
- 20 dkg vaj
Elkészítés:
Piskóta készítése:
Sárga piskóta:
6 tojást szétválasztunk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához hozzákeverjük a fél csomag sütőporral elkevert 6 ek lisztet, majd beleforgatjuk óvatosan a kemény tojáshabot.
Egy kapcsos, 24 cm-es tortaformát vajjal vékonyan kikenünk, majd liszttel beszórjuk. A formába öntjük a tésztát, és 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Barna piskóta:
6 tojást szétválasztunk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
A cukros tojássárgához hozzákeverjük a fél csomag sütőporral és a 2 ek kakaóporral elkevert 6 ek lisztet, majd beleforgatjuk óvatosan a kemény tojáshabot.
Egy kapcsos, 24 cm-es tortaformát vajjal vékonyan kikenünk, majd liszttel beszórjuk. A formába öntjük a tésztát, és 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
A piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindegyiket vágjuk 2 egyforma lapra. Így lesz 2 sárga és 2 kakaós lapunk.
Krém készítése:
A pudingport a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadva a tejet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a rum aromát és félretesszük hűlni. Ha legalább langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat. Jól kihabosítjuk.
Egy sárga lapot megkenünk krémmel, ráteszünk egy barna piskótalapot, újra krém, újra lap. Így folytatjuk addig, amíg el nem fogy a krém és a piskóta is.
Máz készítése:
Egy edénybe vizet teszünk, és melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a kakaót és a vajat, majd addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad benne.
A torta tetejét és oldalát is bekenjük a mázzal. Tetszés szerint díszítjük.