Méteres kalács torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 x 6 tojás
  • 2 x 6 ek liszt
  • 2 x 6 ek cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

Krém:

  • 3 csomag puncs ízű pudingpor
  • 9 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 1 üveg rum aroma
  • 5 ek cukor

Máz:

  • 14 ek víz
  • 14 ek cukor
  • 6 ek kakaópor
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

Piskóta készítése:

Sárga piskóta:

6 tojást szétválasztunk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukros tojássárgához hozzákeverjük a fél csomag sütőporral elkevert 6 ek lisztet, majd beleforgatjuk óvatosan a kemény tojáshabot.

Egy kapcsos, 24 cm-es tortaformát vajjal vékonyan kikenünk, majd liszttel beszórjuk. A formába öntjük a tésztát, és 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Barna piskóta:

6 tojást szétválasztunk, a sárgáját a cukorral kihabosítjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.

A cukros tojássárgához hozzákeverjük a fél csomag sütőporral és a 2 ek kakaóporral elkevert 6 ek lisztet, majd beleforgatjuk óvatosan a kemény tojáshabot.

Egy kapcsos, 24 cm-es tortaformát vajjal vékonyan kikenünk, majd liszttel beszórjuk. A formába öntjük a tésztát, és 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

A piskótákat hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindegyiket vágjuk 2 egyforma lapra. Így lesz 2 sárga és 2 kakaós lapunk.

Krém készítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadva a tejet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a rum aromát és félretesszük hűlni. Ha legalább langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat. Jól kihabosítjuk.

Egy sárga lapot megkenünk krémmel, ráteszünk egy barna piskótalapot, újra krém, újra lap. Így folytatjuk addig, amíg el nem fogy a krém és a piskóta is.

Máz készítése:

Egy edénybe vizet teszünk, és melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük a szirupot, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a kakaót és a vajat, majd addig keverjük, amíg a vaj el nem olvad benne.

A torta tetejét és oldalát is bekenjük a mázzal. Tetszés szerint díszítjük.