Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Máktorta vaníliás-almás töltelékkel recept

Máktorta vaníliás-almás töltelékkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
    Tészta:

    • 7  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 20 dkg kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 15 dkg mák (darálatlan)
    • 4 dkg nálam babapiskóta összemorzsolva
    • 8 dkg reszelt alma
    • 1/2 citrom reszelt héja

    Krém:

    • 2,5 dl tej
    • 10 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 cs vaníliás pudingpor vagy 5 dkg étkezési keményítő
    • 2 dl habtejszín

    Almaás töltelék:

    • 20 dkg alma héjastul lereszelve
    • 3 dkg vaj
    • 5 dkg kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1/2 citrom leve
    • őrölt fahéj
    • 1 tk étkezési keményítő
    • 1 ek víz

    Elkészítése:

    Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
    A babapiskótát morzsoljuk jól össze.

    A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.

    A mákot, (a mákot nem kell megdarálni!!!) az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat, és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros-tojásfehérjét.

    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb 15 perc alatt süssük készre a tésztát (én alsó-felső sütésnél 200 fokon, 15 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

    Amikor már teljesen kihűlt a tészta, három egyforma kört vágjunk ki belőle, majd töltsük meg az elkészült krémmel és almás töltelékkel.

    A krémhez a tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel keverjük simára.

    A maradék tejet a cukor másik felével melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről és teljesen hűtsük ki.

    A habtejszínt verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.

    Az almatöltelékhez egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg
    Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára.(párolás közben többször keverjük meg)

    Amikor teljesen megpárolódott az alma, akkor öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be.
    Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.

    Torta összeállítása:

    Helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét.

    Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt, almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.)

    Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét, és az oldalát.
    Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.

    Az elkészült tortát, pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

    Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

    Tipp:

    A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
    Tepsiben való sütés után a tésztát három egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt, ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.

    A máktorta vaníliás-almás töltelékkel kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 246 kcal
    Fehérje: 9 g
    Szénhidrát: 32 g
    Zsír: 9 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá