Máktorta vaníliás-almás töltelékkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 7 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg mák (darálatlan)
  • 4 dkg nálam babapiskóta összemorzsolva
  • 8 dkg reszelt alma
  • 1/2 citrom reszelt héja

Krém:

  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás pudingpor vagy 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 dl habtejszín

Almaás töltelék:

  • 20 dkg alma héjastul lereszelve
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • őrölt fahéj
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 ek víz

Elkészítése:

Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
A babapiskótát morzsoljuk jól össze.

A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.

A mákot, (a mákot nem kell megdarálni!!!) az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat, és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros-tojásfehérjét.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb 15 perc alatt süssük készre a tésztát (én alsó-felső sütésnél 200 fokon, 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt a tészta, három egyforma kört vágjunk ki belőle, majd töltsük meg az elkészült krémmel és almás töltelékkel.

A krémhez a tojások sárgáját a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel keverjük simára.

A maradék tejet a cukor másik felével melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről és teljesen hűtsük ki.

A habtejszínt verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.

Az almatöltelékhez egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg
Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára.(párolás közben többször keverjük meg)

Amikor teljesen megpárolódott az alma, akkor öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be.
Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.

Torta összeállítása:

Helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét.

Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt, almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.)

Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét, és az oldalát.
Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.

Az elkészült tortát, pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Tipp:

A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
Tepsiben való sütés után a tésztát három egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt, ízlés szerint felszeletelve tálaljuk.