Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos mogyorótorta karamellel recept

Mákos mogyorótorta karamellel
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 12 dkg vaj
    • 12,5 dkg cukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 narancs reszelt héja
    • 3 dkg liszt
    • 12,5 dkg mogyoró
    • 15 dkg ricotta
    • 2 ek darált mák
    • csipet só

    Karamellhez:

    • 15 dkg kristálycukor
    • 2 dl tejszín

    Elkészítése:

    A mogyorót kicsit megpörköljük, majd ledaráljuk.

    A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, majd robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojások sárgáját.

    Ezután belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot és végül a lisztet.

    A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan keverőlapáttal a masszához keverjük.

    Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk.

    Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon 25 percig sütöttem.) Sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk kihűlni. (Én langyosra hűtöttem, és akkor vettem le a formát.)

    A cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt. (Ekkor hirtelen megkeményedik a cukor!)

    Addig kevergetjük, míg a megkeményedett cukor teljesen feloldódik, és besűrűsödik a karamell.
    Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd a tortaszelet tetejére csorgatjuk. (Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni, besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.)

    Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

    A mákos mogyorótorta karamellel kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 379 kcal
    Fehérje: 8 g
    Szénhidrát: 30 g
    Zsír: 25 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá