Mákos mogyorótorta karamellel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3 dkg liszt
  • 12,5 dkg mogyoró
  • 15 dkg ricotta
  • 2 ek darált mák
  • csipet só

Karamellhez:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:

A mogyorót kicsit megpörköljük, majd ledaráljuk.

A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, majd robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojások sárgáját.

Ezután belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot és végül a lisztet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként óvatosan keverőlapáttal a masszához keverjük.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon 25 percig sütöttem.) Sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk kihűlni. (Én langyosra hűtöttem, és akkor vettem le a formát.)

A cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt. (Ekkor hirtelen megkeményedik a cukor!)

Addig kevergetjük, míg a megkeményedett cukor teljesen feloldódik, és besűrűsödik a karamell.
Ekkor levesszük a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd a tortaszelet tetejére csorgatjuk. (Ha nem használjuk fel az összes karamellt, akkor ahogy kezd hűlni, besűrűsödik, de újramelegítéssel megint folyós lesz.)

Tálaláskor a tortát ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.