Mákos bejglitorta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
- karácsonyi fűszerek (fahéj, ánizs stb…ízlés szerint)
- 35 dkg cukor
- 2,5-3 dl víz
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk.
Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből.
Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.
A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körré nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni.
Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze a sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek).
A forma aljára egy nyers tsztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk.
A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk.
Az előmelegíett sütőben, 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.
Tipp:
TIPP: Ha nagy méretű tortaformánk van pl. 28-30 centis, akkor 4 vagy 5 cipót készítsünk a tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »









