Mákos bejglitorta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
- karácsonyi fűszerek (fahéj, ánizs stb…ízlés szerint)
- 35 dkg cukor
- 2,5-3 dl víz
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk.
Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből.
Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.
A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körré nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni.
Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze a sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek).
A forma aljára egy nyers tsztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk.
A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk.
Az előmelegíett sütőben, 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.
Tipp:
TIPP: Ha nagy méretű tortaformánk van pl. 28-30 centis, akkor 4 vagy 5 cipót készítsünk a tésztából.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »