Mákos bejglitorta recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 60 dkg darált mák (ha vegyesen készítjük akkor 30 dkg darált dió és 30 dkg darált mák)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint mazsola
- karácsonyi fűszerek (fahéj, ánizs stb…ízlés szerint)
- 35 dkg cukor
- 2,5-3 dl víz
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt elkeverjük a langyos cukros tejjel, majd az összes hozzávalóval jól kidolgozzuk, kemény rugalmas tésztát kapunk.
Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.
Elkészítjük a forrázott máktölteléket. A darált mákot elkeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal valamint az ízlés szerinti fűszerekkel. Cukorszirupot főzünk a cukorból és a vízből.
Amikor felforrt ráöntjük (leforrázzuk) az előkészített mákra és elkeverjük. Ugyanígy járunk el, ha dióval készítjük.
A tésztát 6 cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kb 25-26 centis körré nyújtjuk a tésztadarabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. További 3 cipóval ugyanígy járunk el. A maradék 2 darabot már nem kell elősütni.
Egy 22-24 centis kapcsos tortaformát alaposan kivajazunk. (A méret attól függ, hogy a kisült tésztalapok mennyire mentek össze a sütés során. Én 26 centis korongokat nyújtottam és 23 centisre sültek).
A forma aljára egy nyers tsztalapot teszünk, majd a máktöltelék 1/5-öt részét rákenjük, egy elősütött tészta következik majd ismét a töltelék. Ezt addig folytatjuk amíg van tésztánk és töltelékünk.
A tetejére a nyers tésztából kinyújtott lap kerül. Felvert tojással megkenjük és 30 percre meleg helyen pihentetjük. Ezután újra lekenjük és egy villával megszurkáljuk.
Az előmelegíett sütőben, 180 fokon kb 45 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan barnul a teteje akkor egy alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Az oldalát díszíthetjük darált mákkal, de hagyhatjuk szabadon, rusztikusan. Ha díszítjük, akkor a torta oldalát alaposan átkenjük ízlés szerinti lekvárral, majd a mákkal panírozzuk.
Tipp:
TIPP: Ha nagy méretű tortaformánk van pl. 28-30 centis, akkor 4 vagy 5 cipót készítsünk a tésztából.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »