Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Barackpálinkás karamelltorta recept

Barackpálinkás karamelltorta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók (22 cm)

    Karamellizált mandula

    • 25 g cukor
    • 10 g víz
    • 80 g szeletelt mandula

    Tészta

    • 96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
    • 70 g cukor (1)
    • 195 g  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 40 g vaj
    • 53 g étcsokoládé
    • 25 g cukor (2)
    • 80 g  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 70 g karamellizált mandula

    Pálinkás krém

    • 25 g barackpálinka
    • 20 g víz
    • 70 g sárgabarack dzsem
    • 2 g citromsav

    Zselatinmassza

    • 25 g zselatin
    • 12 g víz

    Sárgabarackkrém

    • 250 g sárgabarack dzsem
      30 g zselatinmassza
    • (ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)

    Karamell mousse

    • 232 g cukor
    • 82 g méz
    • 135 g tej
    • 135 g habtejszín (1)
    • 115 g  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 390 g habtejszín (2)
    • 70 g zselatinmassza
    • 1 csomag habfixáló

    Karamell glazing

    • 45 g cukor
    • 23 g víz
    • 45 g méz
    • 30 g sűrített tej
    • 45 g fehér csokoládé
    • 21 g zselatinmassza

    Díszítés

    • 22 g friss narancslé
    • 22 g vaj
    • 50 g porcukor
    • 25 g darált dió
    • 10 g liszt

    Elkészítés:

    Karamellizált mandula:

    A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen. Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára. (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)

    Tészta:

    A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra. A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez. A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.

    Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.

    Pálinkás krém:

    A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.

    A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.

    Barack krém:

    A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.

    A barackkrémhez a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát. Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.

    Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.

    Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.

    Karamell mousse

    A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.

    Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá. Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.

    Karamell glazing

    A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.

    Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt. Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.

    Egy éjszakára tegyük hűtőbe.

    A díszítéshez a porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.

    A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.

    A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)

    Még melegen egy késsel szedjük fel, és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá