Karácsonyfagömb torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 300 ml olaj
- 500 g finomliszt
- 2 ek kakaópor
- 4 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 560 g barnacukor
- 1 tk só
- 400 ml író
- 4 tk vaníliaaroma
- 30 ml piros ételfesték
- 4 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Krém:
- 500 ml cukrászhab
- 250 g mascarpone
- 10 ek FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSlikőr
- 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
Bevonat:
- 500 g piros fondant
- 200 g fehér fondant
Formához:
- félgömb alakú tortaforma
- fondant simító lapocska
- hópehely formájú nyomókorong
- szalag
Elkészítése:
A piskótához egy tálban a lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, cukrot és sót elkeverjük. Egy másik edényben az írót, az olajat, vaníliaaromát és az ételfestéket összekeverjük.
A száraz alapanyagokhoz kanalanként hozzáadjuk a nedveseket és minden alkalommal jól elkeverjük, míg a végén szép, csomómentes nem lesz a massza.
Egy félgömb alakú tortaformát kibélelünk, majd beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverés mellett 160 fokon kb 30-40 percig sütjük, tűpróbáig. Ezután a formában hagyjuk hűvös helyen teljesen kihűlni.
A krémhez a cukrászhabot felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt, a mascarponét és a bourbon vaníliát. 30 percig hűtőben tároljuk.
A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, majd lapjában egy éles késsel három részre vágjuk. Jó vastagon megkenjük krémmel a lapok között, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát úgy, hogy sima legyen a felülete.
A piros fondantot porcukros szilikonlapon köralakúra kinyújtjuk, majd a szilikonról finoman a piskótánkra borítjuk.
A fondant széleit a gömb aljához nyomkodjuk ügyelve rá, hogy a felület ne legyen ráncos a piskótán, az alján kilógó részeket pedig körben levágjuk. Fondant simító lappal addig simítgatjuk a tortánkat, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz.
A fehér fondantot kinyújtjuk, majd a nyomókorongokkal kis hópihéket szaggatunk ki belőle és a tortára simítjuk őket. A maradék fondantból a torta tetejére fogantyút formázunk és egy szalagot átfűzünk rajta.
Fogyasztás előtt legalább 2 órán át hűtőben hűtjük.