Karácsonyfagömb torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 300 ml olaj
- 500 g finomliszt
- 2 ek kakaópor
- 4 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 560 g barnacukor
- 1 tk só
- 400 ml író
- 4 tk vaníliaaroma
- 30 ml piros ételfesték
- 4 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Krém:
- 500 ml cukrászhab
- 250 g mascarpone
- 10 ek
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSlikőr - 4 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
Bevonat:
- 500 g piros fondant
- 200 g fehér fondant
Formához:
- félgömb alakú tortaforma
- fondant simító lapocska
- hópehely formájú nyomókorong
- szalag
Elkészítése:
A piskótához egy tálban a lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, cukrot és sót elkeverjük. Egy másik edényben az írót, az olajat, vaníliaaromát és az ételfestéket összekeverjük.
A száraz alapanyagokhoz kanalanként hozzáadjuk a nedveseket és minden alkalommal jól elkeverjük, míg a végén szép, csomómentes nem lesz a massza.
Egy félgömb alakú tortaformát kibélelünk, majd beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverés mellett 160 fokon kb 30-40 percig sütjük, tűpróbáig. Ezután a formában hagyjuk hűvös helyen teljesen kihűlni.
A krémhez a cukrászhabot felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt, a mascarponét és a bourbon vaníliát. 30 percig hűtőben tároljuk.
A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, majd lapjában egy éles késsel három részre vágjuk. Jó vastagon megkenjük krémmel a lapok között, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát úgy, hogy sima legyen a felülete.
A piros fondantot porcukros szilikonlapon köralakúra kinyújtjuk, majd a szilikonról finoman a piskótánkra borítjuk.
A fondant széleit a gömb aljához nyomkodjuk ügyelve rá, hogy a felület ne legyen ráncos a piskótán, az alján kilógó részeket pedig körben levágjuk. Fondant simító lappal addig simítgatjuk a tortánkat, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz.
A fehér fondantot kinyújtjuk, majd a nyomókorongokkal kis hópihéket szaggatunk ki belőle és a tortára simítjuk őket. A maradék fondantból a torta tetejére fogantyút formázunk és egy szalagot átfűzünk rajta.
Fogyasztás előtt legalább 2 órán át hűtőben hűtjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









