Fehércsokis-citromkrémes máktorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg darált mák
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csapott kk szódabikarbóna
- 3 dl tej
Fehércsokis krém:
- 4 dl habtejszín
- 20 dkg fehércsoki
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag zselatinfix
Citromkrém:
- 3 kezeletlen héjú citrom
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
Burkoló krém:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 3 ek darált mák
- 25 dkg mascarpone
Elkészítése:
Fehércsokis krém:
A tejszínt felforrósítjuk, majd a csokira ráöntjük és addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Betesszük a hűtőbe minimum 5 órára, de legjobb egy egész ájszakán át otthagyni.
Másnap, mikor állítjuk össze a tortát, akkor a fehércsokis keveréket kivesszük a hűtőből és robotgéppel elkezdjük felverni. Amikor már kezd habos, selymes lenni, akkor hozzáadjuk a zselatinfixet és a mascarponét, majd az egészet keményre felverjük.
Citromkrém:
A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A tojásokat a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a citromlevet is. Gőz felett addig keverjük folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik, majd hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és elkeverjük az egészet alaposan. Kihűtjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
Lap:
Előkészítünk két 22 cm átmérőjű tortaformát. Sütőpapírral béleljük vagy vajazzuk és lisztezzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojást kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és jól összekeverjük. Beletesszük a lisztet, mákot, szódabikarbónát és csomómentesre keverjük a tésztát.
A kész tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formákban, majd kb 15-20 perc alatt megsütjük és rácson kihűtjük.
Burkoló krém:
A tejszínt keményre felverjük a fixálóval, majd beledolgozzuk a mákot és a mascarponét is, majd elkeverjük alaposan.
Összeállítás:
A lapokat félbe vágjuk, így összesen 4 lapunk lesz.
Az egyik lapot letesszük, majd megkenjük a fehércsokis krémmel (ezt a legegyenletesebben egy habzsákkal tudjuk megoldani úgy, hogy csiga vonalban felvisszük a lapra a krémet, majd elsimítjuk). A szélére húzunk még egy réteget (peremet képezünk) és középre citromkrémet kenünk, majd ráteszünk egy másik lapot. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg az utolsó lapot is rá nem tettük a tortára.
Elővesszük a mákos burkoló krémet és bevonjuk vele a torta oldalát és a tetejét is.
Ízlés szerint díszíthetjük a maradék krémekkel, habcsókkal, macaronnal, gyümölcsökkel, cukorkákkal, amivel csak szeretnénk.