Fehércsokis-citromkrémes máktorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 tojás
  • 1 csapott kk szódabikarbóna
  • 3 dl tej

Fehércsokis krém:

  • 4 dl habtejszín
  • 20 dkg fehércsoki
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag zselatinfix

Citromkrém:

  • 3 kezeletlen héjú citrom
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj

Burkoló krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 3 ek darált mák
  • 25 dkg mascarpone

Elkészítése:

Fehércsokis krém:

A tejszínt felforrósítjuk, majd a csokira ráöntjük és addig keverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Betesszük a hűtőbe minimum 5 órára, de legjobb egy egész ájszakán át otthagyni.

Másnap, mikor állítjuk össze a tortát, akkor a fehércsokis keveréket kivesszük a hűtőből és robotgéppel elkezdjük felverni. Amikor már kezd habos, selymes lenni, akkor hozzáadjuk a zselatinfixet és a mascarponét, majd az egészet keményre felverjük.

Citromkrém:

A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A tojásokat a cukorral kikeverjük és hozzáadjuk a citromlevet is. Gőz felett addig keverjük folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik, majd hozzáadjuk a vajat, a citrom héját és elkeverjük az egészet alaposan. Kihűtjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.

Lap:

Előkészítünk két 22 cm átmérőjű tortaformát. Sütőpapírral béleljük vagy vajazzuk és lisztezzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojást kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és jól összekeverjük. Beletesszük a lisztet, mákot, szódabikarbónát és csomómentesre keverjük a tésztát.

A kész tésztát egyenletesen eloszlatjuk a formákban, majd kb 15-20 perc alatt megsütjük és rácson kihűtjük.

Burkoló krém:

A tejszínt keményre felverjük a fixálóval, majd beledolgozzuk a mákot és a mascarponét is, majd elkeverjük alaposan.

Összeállítás:

A lapokat félbe vágjuk, így összesen 4 lapunk lesz.

Az egyik lapot letesszük, majd megkenjük a fehércsokis krémmel (ezt a legegyenletesebben egy habzsákkal tudjuk megoldani úgy, hogy csiga vonalban felvisszük a lapra a krémet, majd elsimítjuk). A szélére húzunk még egy réteget (peremet képezünk) és középre citromkrémet kenünk, majd ráteszünk egy másik lapot. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg az utolsó lapot is rá nem tettük a tortára.

Elővesszük a mákos burkoló krémet és bevonjuk vele a torta oldalát és a tetejét is.

Ízlés szerint díszíthetjük a maradék krémekkel, habcsókkal, macaronnal, gyümölcsökkel, cukorkákkal, amivel csak szeretnénk.