Eperhabos torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Égetett tésztához:
- 18 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 1,5 dl víz
- csipet só
- 1 kk porcukor
Mascarponés eperhabhoz:
- 50 dkg eper
- 50 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
A vízhez adjuk hozzá a feldarabolt vajat, a sót és a porcukrot, melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett pirítsuk pár percig, míg elválik az edény falától (nem fog leégni és egy lágyabb masszát fogunk kapni).
Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk kicsit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát kapjunk.
A tésztát kanalazzuk egy nyomózsákba, majd két sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk 20-22 cm-es kör alakú tésztalapot, majd spricceljük le hideg vízzel a tésztát is és a sütőpapírt is (sütés közben meg fog nőni a tészta).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem és egyszerre tettem be a két tepsit).
Amikor a tészta megsült, résnyire nyissuk ki a sütőajtót és úgy hagyjuk pár percig, majd nyissuk ki egészen és így is hagyjuk a tésztát a sütőben pár percig.
Ezután vegyük ki a sütőből, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk az eperhabbal.
Tipp:
Amennyiben sütés után szép formás tésztalapokat szeretnénk, akkor a masszát nyomjuk 2 db sütőpapírral bélelt kb. 24 cm-es tortaformába és úgy süssük meg (én forma nélkül sütöttem, és kicsit eldeformálódott a tészta sütés közben, így a kész tésztára tortaformát helyeztem és úgy formáztam meg).
Az epret csumázzuk ki, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután kb 10 dekára valót botmixerrel pépesítsünk.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá).
Ezután először adjuk hozzá a pépesített epret, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret és szintén keverjük össze, arra figyelve, hogy a darabos eper ne nagyon törjön.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá az epres krémhez.
Az egyik tésztalapot helyezzük egy tálcára, egyenletesen kanalazzuk rá az eperhabot, majd helyezzük rá a másik tésztalapot.
Tipp:
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tortát érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, hogy a tészta ropogós maradjon, mert különben felpuhul a krémtől.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »