Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Engadini diótorta recept

Engadini diótorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    24 cm-es tortaformához:

    • 16 dkg vaj
    • 13 dkg porcukor
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 30 dkg liszt

    Citromízű karamell:

    • 20 dkg kristálycukor
    • 2 citrom leve

    Töltelék:

    • 20 dkg porcukor
    • 30 dkg durvára vágott dió
    • 1,5 dl tejszín
    • 2,5 dkg vaj
    • 5 dkg méz
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a tészta lekenéséhez

    Elkészítése:

    A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
    Amikor már kellően morzsalékos, keverjük össze a porcukorral, majd közepébe csináljunk egy kis mélyedést, és öntsük bele a kissé felvert egész tojást.

    Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A tésztának csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.

    A formát kenjük ki alaposan vajjal, majd lisztezzük ki. Tegyük bele a maradék tésztát, és a tenyerünkkel lapogassuk bele a formába úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen.

    Egy edénybe tegyük bele a kristálycukrot, majd nyomjuk bele a két citrom levét. Ezután kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor már forr, kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. (Teljesen folyós, híg állagú lesz.)

    A tejszínt, a porcukrot és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk össze.
    Ezután keverjük hozzá a citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

    A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre.

    Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a töltelék tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.

    Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük kb. 30 percig. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. Legalább egy napot hagyjuk a formában, hogy teljesen kihűljön, és a töltelék megdermedjen, mert különben szeleteléskor szét fog folyni.

    Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

    Az engadini diótorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 457 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 52 g
    Zsír: 24 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá