Hozzávalók:
24 cm-es tortaformához:
Citromízű karamell:
Töltelék:
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük össze a porcukorral, majd közepébe csináljunk egy kis mélyedést, és öntsük bele a kissé felvert egész tojást.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A tésztának csípjük le az egyharmad részét, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A formát kenjük ki alaposan vajjal, majd lisztezzük ki. Tegyük bele a maradék tésztát, és a tenyerünkkel lapogassuk bele a formába úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen.
Egy edénybe tegyük bele a kristálycukrot, majd nyomjuk bele a két citrom levét. Ezután kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor már forr, kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. (Teljesen folyós, híg állagú lesz.)
A tejszínt, a porcukrot és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk össze.
Ezután keverjük hozzá a citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre.
Ezután a maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a töltelék tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük kb. 30 percig. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. Legalább egy napot hagyjuk a formában, hogy teljesen kihűljön, és a töltelék megdermedjen, mert különben szeleteléskor szét fog folyni.
Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.