Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós almatorta recept

Diós almatorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 18 dkg liszt
    • 5 dkg darált dió
    • 30 dkg reszelt alma
    • 2,5 dkg zabpehely
    • 4 dkg olvasztott vaj
    • 1 citrom leve
    • reszelt citromhéj
    • 1 mk sütőpor
    • csipet só
    • őrölt fahéj

    Krém:

    • 30 dkg alma
    • 20 dkg barna cukor
    • 1 citrom leve
    • reszelt citromhéj
    • 5 dkg vaj
    • 5  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 8 dkg darált, pörkölt dió
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 5 dkg fehér csokoládé
    • 20 g zselatin (por)
    • 3 dl habtejszín

    Elkészítése:

    Az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel keverjük össze.

    A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát, és simítsuk el egyenletesen.

    Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és 200 fokon alsó-felső sütésnél süssük kb. 18 percig. A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.

    Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle három egyforma méretű tésztalapot (vagy vágjuk fel három egyforma méretű lappá és úgy töltsük majd meg).

    Az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét és a reszelt héját.

    Egy serpenyőben karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, míg a vaj elolvad.
    Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt pároljuk puhára (közben többször keverjük meg).

    A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, és keverjük hozzá a pudingport is.
    Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
    Végül vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.

    A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon pár perc alatt pörköljük meg (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem).

    A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

    A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.

    A habtejszínt verjük kemény habbá, és apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.

    A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét, és az oldalát is.
    Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.

    Az elkészült tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

    Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

    A diós almatorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 266 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 28 g
    Zsír: 14 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá