Diós almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós almatorta

Hozzávalók:

Tészta:

  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 30 dkg reszelt alma
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só
  • őrölt fahéj

Krém:

  • 30 dkg alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg darált, pörkölt dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 g zselatin (por)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése:

Az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel keverjük össze.

A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát, és simítsuk el egyenletesen.

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és 200 fokon alsó-felső sütésnél süssük kb. 18 percig. A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle három egyforma méretű tésztalapot (vagy vágjuk fel három egyforma méretű lappá és úgy töltsük majd meg).

Az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét és a reszelt héját.

Egy serpenyőben karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, míg a vaj elolvad.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt pároljuk puhára (közben többször keverjük meg).

A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, és keverjük hozzá a pudingport is.
Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
Végül vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.

A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon pár perc alatt pörköljük meg (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem).

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.

A habtejszínt verjük kemény habbá, és apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.

A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét, és az oldalát is.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.

Az elkészült tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.