Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diabetikus diótorta recept

Diabetikus diótorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Piskóta:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 dkg eritrit
    • 18 dkg darált dió
    • 1 evőkanál tömény kakaópor
    • 5 dkg cukormentes csokoládé
    • 3 evőkanál olaj
    • 1/2 csomag sütőpor
    • csipet só

    Krém:

    • 4 dl tej
    • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
    • 2 evőkanál fehér liszt
    • 5 ml édesítőszer
    • 1 teáskanál őrölt fahéj
    • 15 dkg darált dió
    • 14 dkg szoba hőmérsékletű margarin

    Bevonás:

    • 3 dl habtejszín

    Dekorálás:

    • 16 szem dió és 5 kekszfenyő

    Kekszfenyők:

    • 11 dkg graham liszt
    • 10 dkg kockamargarin
    • 2,5 ml édesítőszer
    • 1 teáskanál zöld mandulaaroma vagy zöld ételfesték

    Elkészítése:

    A krém elkészítése:

    Először sűrű krémet főzünk a tejből, lisztből, fahéjból és édesítőszerből, majd a tűzről levéve hűvös helyen, időnként átkeverve hagyjuk kihűlni.

    A piskóta elkészítése:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és egy 16 szeletes tortakarikát kivajazunk és lisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral).

    A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, majd a fehérjékből habot verünk, mikor kezd keményedni, hozzáadjuk az eritritet és a csipet sót is. Miután szép kemény a hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és tovább keverjük.

    A sárga masszába felváltva adagoljuk az olajat, az apróra tört csokoládét és a sütőporral elkevert kakaóport, végül pedig beleforgatjuk a darált diót.

    A masszát elegyengetjük a formában és 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e). Amikor kész van, a sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

    Díszítés:

    A sütőt még nem zárjuk el, gyorsan összegyúrjuk a kekszfenyők elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (ha nem lenne elég zöld ízlés szerint rakhatunk még hozzá színező anyagot) és különböző méretű korongokat formázunk belőle, valamint kis gúlákat, amik a fenyők csúcsai lesznek.

    A kekszet sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük 5-10 percig.

    Amikor a keksz már kezd megszilárdulni, de még puha a közepe kivesszük a sütőből és melegen fogpiszkálókra felszurkáljuk a korongokat (a legnagyobb korong kerül legalulra, így haladunk egészen a fenyő csúcsáig).

    Ebből a keksztészta mennyiségből körülbelül 6 kisebb fenyő lesz. A fenyőket félretesszük a díszítésig.

    Amikor kihűlt a krém robotgéppel fellazítjuk és hozzákeverjük a margarint, végül pedig a diót.

    A kihűlt tortalapot ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diókrémmel és ráhelyezzük a felső lapot. A habtejszínt felverjük és beburkoljuk vele a tortánkat, majd a fenyőkkel és a félretett dióval díszítjük.

    Tipp:

    A tortát kifejezetten cukorbeteg részére készítettem, ügyelve az alacsony szénhidráttartalomra. A tortában összesen 126 g szénhidrát van, 16 szeletre szelve 1 szeletre kb 8 g szénhidrát jut.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá