Diabetikus diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 8 dkg eritrit
  • 18 dkg darált dió
  • 1 evőkanál tömény kakaópor
  • 5 dkg cukormentes csokoládé
  • 3 evőkanál olaj
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál fehér liszt
  • 5 ml édesítőszer
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg darált dió
  • 14 dkg szoba hőmérsékletű margarin

Bevonás:

  • 3 dl habtejszín

Dekorálás:

  • 16 szem dió és 5 kekszfenyő

Kekszfenyők:

  • 11 dkg graham liszt
  • 10 dkg kockamargarin
  • 2,5 ml édesítőszer
  • 1 teáskanál zöld mandulaaroma vagy zöld ételfesték

Elkészítése:

A krém elkészítése:

Először sűrű krémet főzünk a tejből, lisztből, fahéjból és édesítőszerből, majd a tűzről levéve hűvös helyen, időnként átkeverve hagyjuk kihűlni.

A piskóta elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és egy 16 szeletes tortakarikát kivajazunk és lisztezünk (vagy kibéleljük sütőpapírral).

A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, majd a fehérjékből habot verünk, mikor kezd keményedni, hozzáadjuk az eritritet és a csipet sót is. Miután szép kemény a hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és tovább keverjük.

A sárga masszába felváltva adagoljuk az olajat, az apróra tört csokoládét és a sütőporral elkevert kakaóport, végül pedig beleforgatjuk a darált diót.

A masszát elegyengetjük a formában és 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e). Amikor kész van, a sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

A sütőt még nem zárjuk el, gyorsan összegyúrjuk a kekszfenyők elkészítéséhez szükséges alapanyagokat (ha nem lenne elég zöld ízlés szerint rakhatunk még hozzá színező anyagot) és különböző méretű korongokat formázunk belőle, valamint kis gúlákat, amik a fenyők csúcsai lesznek.

A kekszet sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük 5-10 percig.

Amikor a keksz már kezd megszilárdulni, de még puha a közepe kivesszük a sütőből és melegen fogpiszkálókra felszurkáljuk a korongokat (a legnagyobb korong kerül legalulra, így haladunk egészen a fenyő csúcsáig).

Ebből a keksztészta mennyiségből körülbelül 6 kisebb fenyő lesz. A fenyőket félretesszük a díszítésig.

Amikor kihűlt a krém robotgéppel fellazítjuk és hozzákeverjük a margarint, végül pedig a diót.

A kihűlt tortalapot ketté vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diókrémmel és ráhelyezzük a felső lapot. A habtejszínt felverjük és beburkoljuk vele a tortánkat, majd a fenyőkkel és a félretett dióval díszítjük.

Tipp:

A tortát kifejezetten cukorbeteg részére készítettem, ügyelve az alacsony szénhidráttartalomra. A tortában összesen 126 g szénhidrát van, 16 szeletre szelve 1 szeletre kb 8 g szénhidrát jut.