Csoki-málna mousse torta recept
Hozzávalók:
Piskóta:
- 15 dkg étcsokoládé
- 9 dkg vaj
- 1 tk vanília aroma
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 7 dkg barna cukor
Csokoládé mousse:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 ek víz
- 3 ek kristálycukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3,5 dl habtejszín
Málna mousse:
- 250 g málna
- 5 ek víz
- 10 dkg kristálycukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 g zselatin + 5 ml víz
- 4 dl habtejszín
Elkészítése:
A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is (olvasztott vaj, vanília, só, olvasztott csoki). Végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot. Egy sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű formába öntjük és előmelegített 170°C-os sütőben kb 18-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kész, kirakjuk hűlni. Csak akkor vesszük ki a formából, ha teljesen kihűlt. Brownie szerű tésztát kapunk a végén.
A két féle mousse-t külön-külön készítjük el, de nagyon hasonló az elkészítésük, ezért egyben írom le.
A sárgájákat egy kanálnyi cukorral habosra keverjük robotgéppel. A maradék cukrot a vízzel felforraljuk (nem kell kevergetni). Ha felforrt, akkor forrón hozzácsorgatjuk a tojássárgájához folyamatos keverés mellett, majd belekeverjük az olvasztott csokit/villával összetört málnát. A málnáshoz ezután kézi habverővel hozzákeverjük a vízzel összemelegített, majd langyosra hűtött zselatint. A végén a csokis/málnás krémhez több részletben hozzákeverjük kézi habverővel a keményre vert tejszínhabot.
A kész piskótát tálra helyezzük és köré rakjuk a tortakarikát, amit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük először a csokis, majd a málnás mousse-t és betesszük éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap levesszük a formát, lehúzzuk a papírt és kész is!