Csoki-málna mousse torta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
16 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Piskóta:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg vaj
  • 1 tk vanília aroma
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 7 dkg barna cukor

Csokoládé mousse:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 ek víz
  • 3 ek kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 3,5 dl habtejszín

Málna mousse:

  • 250 g málna
  • 5 ek víz
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 10 g zselatin + 5 ml víz
  • 4 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is (olvasztott vaj, vanília, só, olvasztott csoki). Végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjehabot. Egy sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű formába öntjük és előmelegített 170°C-os sütőben kb 18-20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kész, kirakjuk hűlni. Csak akkor vesszük ki a formából, ha teljesen kihűlt. Brownie szerű tésztát kapunk a végén.

A két féle mousse-t külön-külön készítjük el, de nagyon hasonló az elkészítésük, ezért egyben írom le.
A sárgájákat egy kanálnyi cukorral habosra keverjük robotgéppel. A maradék cukrot a vízzel felforraljuk (nem kell kevergetni). Ha felforrt, akkor forrón hozzácsorgatjuk a tojássárgájához folyamatos keverés mellett, majd belekeverjük az olvasztott csokit/villával összetört málnát. A málnáshoz ezután kézi habverővel hozzákeverjük a vízzel összemelegített, majd langyosra hűtött zselatint. A végén a csokis/málnás krémhez több részletben hozzákeverjük kézi habverővel a keményre vert tejszínhabot.

A kész piskótát tálra helyezzük és köré rakjuk a tortakarikát, amit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük először a csokis, majd a málnás mousse-t és betesszük éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap levesszük a formát, lehúzzuk a papírt és kész is!