Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Céklás csokoládétorta recept

Céklás csokoládétorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Tészta:

    • 10 dkg csokoládé (46%-os)
    • 10 dkg vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg liszt
    • 1,5 tk sütőpor
    • 10 dkg főtt, pépesített cékla

    Krém:

    • 5 dkg csokoládé
    • 5 dkg pépesített, főtt cékla
    • 2,5 dkg vaj
    • 2 ek porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1 ek étkezési keményítő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 10 dkg mascarpone
    • 2 dl habtejszín

    Elkészítése:

    A csokoládét és a vajat gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és pépesítjük.

    Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.

    A tortaforma kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

    A krémhez a tojás sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd vízgőzfürdő fölött sűrűre főzzük. Amikor már besűrűsödött hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához adjuk. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.

    A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert habtejszínt (ha nem bízunk benne, hogy a hab megáll, tegyünk hozzá kevés vízben feloldott zselatint).

    Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá