Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:
Krém:
Elkészítése:
A csokoládét és a vajat gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és pépesítjük.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.
A tortaforma kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A krémhez a tojás sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd vízgőzfürdő fölött sűrűre főzzük. Amikor már besűrűsödött hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához adjuk. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.
A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert habtejszínt (ha nem bízunk benne, hogy a hab megáll, tegyünk hozzá kevés vízben feloldott zselatint).
Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.