Céklás csokoládétorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 10 dkg csokoládé (46%-os)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 tk sütőpor
  • 10 dkg főtt, pépesített cékla

Krém:

  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg pépesített, főtt cékla
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A csokoládét és a vajat gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és pépesítjük.

Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.

A tortaforma kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A krémhez a tojás sárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd vízgőzfürdő fölött sűrűre főzzük. Amikor már besűrűsödött hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához adjuk. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.

A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert habtejszínt (ha nem bízunk benne, hogy a hab megáll, tegyünk hozzá kevés vízben feloldott zselatint).

Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeleteljük és úgy kínáljuk.