Barackos joghurt torta recept
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Piskóta:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- pár csepp citromlé
- bourbon vanília
- vanília őrlemény
- reszelt citromhéj
Krém:
- 4 dl habtejszín
- 40 dkg barack joghurt
- 3 csomag zselatinfix
- 1 üveg baracklekvár
- 1 doboz cukrozatlan barackkonzerv vagy barackbefőtt
- 1 csomag színtelen tortazselé
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra és amíg melegszik tegyünk be egy kis tepsiben vagy kis lábasban vizet, hogy kellően párás legyen a környezet.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a pár csepp citromlevet, a sárgájához a cukor 1/3-ad részét, a vaníliákat, citromhéjat.
A fehérjét kézi mixerrel elkezdjük kihabosítani és közben hozzáadjuk a cukor 2/3-ad részét. Nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a kézmixerrel, majd amikor feloldódtak benne a cukorszemcsék, akkor két evőkanálnyi felvert fehérjét hozzáadunk és tovább mixereljük.
Egy nagyobb méretű kézi habverővel óvatosan elkeverjük a sárgáját a fehérjével és 2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet.
Cukrász vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd egy habkártya segítségével húzzuk ki a tésztát a közepéről a széléhez. Így egy homorú formát kapunk most, de sülés közben meg fog emelkedni, így lesz a piskóta teteje egyenes és sík, miután megsült.
Előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig sütjük. A vízzel töltött tepsit vagy kis lábast sütés előtt kivehetjük a sütőből.
Amíg sül addig a krémet előkészítjük. A jól lehűtött tejszínt habbá verjük mixerrel, a habfixet elkeverjük a joghurttal és hozzáadjuk a tejszínhabhoz, majd a kézi mixerrel alaposan átkeverjük. A barackból annyit veszünk ki, ami a dekoráláshoz elég, a többit apró szeletekre vágjuk késsel vagy aprítógéppel.
Amikor a piskóta megsült és kihűlt 3 egyenlő részre vágjuk és a következő módon töltjük meg a tortát: azt a formát vesszük elő újra, amiben sült, majd belerakjuk az első piskótát, vékonyan megkenjük lekvárral, majd egy habzsák segítségével körkörös mozdulatokkal töltjük rá a krémet. A krém tetejére szórjuk a darabolt barack felét.
Ugyanezt megismételjük a következő réteggel. A fedő réteg egyelőre kopasz marad, egy habkártya segítségével elsimítjuk az utolsó krémréteget. Hűtőbe tesszük és egy órán át dermesztjük.
Egy óra elteltével lecsatoljuk a formát a betöltött tortáról és a maradék krémet egy habkártya segítségével elsimítjuk az oldalán, hogy szépen fedjen. A tetejére belülről kifelé haladva körkörös irányba tesszük a dekorációnak maradt barackszeleteket.
A krém utolsó adagját csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük és a teteje szélét dekorálom úgy, hogy a rákerülő tortazselé ne tudjon lefolyni az oldalára.
Ha van lehetőség, akkor mélyhűtőbe teszem a tortát, ha nincs, akkor a hűtőbe.
A tortazselé csomagolásán megadott elkészítés alapján megfőzöm a zselét és a jól lehűtött torta tetejére csorgatom lassan, középről kifelé haladva, hogy jól elfedje a gyümölcsöt. Ha kellően le van hűtve a torta, akkor szinte azonnal dermed a zselé és nem fog az oldalán lecsorogni.
3-4 óra hűtés után tálalható, de a legjobb, ha egy éjszakát dermed a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek a krémben.
Jó étvágyat!