Barackos joghurt torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
Piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • pár csepp citromlé
  • bourbon vanília
  • vanília őrlemény
  • reszelt citromhéj

Krém:

  • 4 dl habtejszín
  • 40 dkg barack joghurt
  • 3 csomag zselatinfix
  • 1 üveg baracklekvár
  • 1 doboz cukrozatlan barackkonzerv vagy barackbefőtt
  • 1 csomag színtelen tortazselé

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra és amíg melegszik tegyünk be egy kis tepsiben vagy kis lábasban vizet, hogy kellően párás legyen a környezet.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a pár csepp citromlevet, a sárgájához a cukor 1/3-ad részét, a vaníliákat, citromhéjat.

A fehérjét kézi mixerrel elkezdjük kihabosítani és közben hozzáadjuk a cukor 2/3-ad részét. Nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját is kihabosítjuk a kézmixerrel, majd amikor feloldódtak benne a cukorszemcsék, akkor két evőkanálnyi felvert fehérjét hozzáadunk és tovább mixereljük.

Egy nagyobb méretű kézi habverővel óvatosan elkeverjük a sárgáját a fehérjével és 2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet.

Cukrász vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd egy habkártya segítségével húzzuk ki a tésztát a közepéről a széléhez. Így egy homorú formát kapunk most, de sülés közben meg fog emelkedni, így lesz a piskóta teteje egyenes és sík, miután megsült.

Előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig sütjük. A vízzel töltött tepsit vagy kis lábast sütés előtt kivehetjük a sütőből.

Amíg sül addig a krémet előkészítjük. A jól lehűtött tejszínt habbá verjük mixerrel, a habfixet elkeverjük a joghurttal és hozzáadjuk a tejszínhabhoz, majd a kézi mixerrel alaposan átkeverjük. A barackból annyit veszünk ki, ami a dekoráláshoz elég, a többit apró szeletekre vágjuk késsel vagy aprítógéppel.

Amikor a piskóta megsült és kihűlt 3 egyenlő részre vágjuk és a következő módon töltjük meg a tortát: azt a formát vesszük elő újra, amiben sült, majd belerakjuk az első piskótát, vékonyan megkenjük lekvárral, majd egy habzsák segítségével körkörös mozdulatokkal töltjük rá a krémet. A krém tetejére szórjuk a darabolt barack felét.

Ugyanezt megismételjük a következő réteggel. A fedő réteg egyelőre kopasz marad, egy habkártya segítségével elsimítjuk az utolsó krémréteget. Hűtőbe tesszük és egy órán át dermesztjük.

Egy óra elteltével lecsatoljuk a formát a betöltött tortáról és a maradék krémet egy habkártya segítségével elsimítjuk az oldalán, hogy szépen fedjen. A tetejére belülről kifelé haladva körkörös irányba tesszük a dekorációnak maradt barackszeleteket.

A krém utolsó adagját csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük és a teteje szélét dekorálom úgy, hogy a rákerülő tortazselé ne tudjon lefolyni az oldalára.

Ha van lehetőség, akkor mélyhűtőbe teszem a tortát, ha nincs, akkor a hűtőbe.

A tortazselé csomagolásán megadott elkészítés alapján megfőzöm a zselét és a jól lehűtött torta tetejére csorgatom lassan, középről kifelé haladva, hogy jól elfedje a gyümölcsöt. Ha kellően le van hűtve a torta, akkor szinte azonnal dermed a zselé és nem fog az oldalán lecsorogni.

3-4 óra hűtés után tálalható, de a legjobb, ha egy éjszakát dermed a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek a krémben.

Jó étvágyat!