Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Áfonyás túrótorta. recept

Áfonyás túrótorta.
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta hozzávalói (gáztepsihez):

    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12,5 dkg porcukor
    • 10 dkg liszt
    • 1-2 ek mák (egész)
    • 2 ek forró víz
    • 1 tk vaníliaaroma

    Áfonyás-túrós töltelék hozzávalói:

    • 25 dkg ricotta (vagy túró)
    • 15 dkg áfonya
    • 1 ek barna cukor
    • porcukor (ízlés szerint)
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1/2 citrom leve
    • 2 dl habtejszín (vagy Hulala)
    • 10 g porzselatin
    • 0,5 dl víz

    Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

    • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
    • 1,5 dl habtejszín (vagy Hulala)

    Elkészítése:

    Az egész mákszemeket állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük illatosra, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki egészen.

    Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

    Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az előzőleg megpörkölt, és kihűtött mákot, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
    A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

    A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

    Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából két akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)

    Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral. Ezután tegyük be a mikróba, majd 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)

    A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citrom lével, és a reszelt citromhéjjal.

    Ezután öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, majd szintén keverjük össze. (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá)

    A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos.

    Az előzőleg összekevert áfonyás-ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

    A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.

    Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, majd öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Végül tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőben hagytam)

    A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

    Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

    Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

    Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük rá egy tortatálra és öntsük a tetejére a csokoládékrémet., majd ízlés szerint simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.

    Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá