Áfonyás túrótorta.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta hozzávalói (gáztepsihez):

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1-2 ek mák (egész)
  • 2 ek forró víz
  • 1 tk vaníliaaroma

Áfonyás-túrós töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg ricotta (vagy túró)
  • 15 dkg áfonya
  • 1 ek barna cukor
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl habtejszín (vagy Hulala)
  • 10 g porzselatin
  • 0,5 dl víz

Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín (vagy Hulala)

Elkészítése:

Az egész mákszemeket állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük illatosra, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki egészen.

Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az előzőleg megpörkölt, és kihűtött mákot, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából két akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)

Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral. Ezután tegyük be a mikróba, majd 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)

A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citrom lével, és a reszelt citromhéjjal.

Ezután öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, majd szintén keverjük össze. (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá)

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos.

Az előzőleg összekevert áfonyás-ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.

Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, majd öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Végül tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőben hagytam)

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük rá egy tortatálra és öntsük a tetejére a csokoládékrémet., majd ízlés szerint simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.