Hozzávalók:
Tészta hozzávalói (gáztepsihez):
Áfonyás-túrós töltelék hozzávalói:
Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:
Elkészítése:
Az egész mákszemeket állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük illatosra, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki egészen.
Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az előzőleg megpörkölt, és kihűtött mákot, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)
Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából két akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)
Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral. Ezután tegyük be a mikróba, majd 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)
A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citrom lével, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, majd szintén keverjük össze. (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá)
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos.
Az előzőleg összekevert áfonyás-ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.
Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, majd öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Végül tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőben hagytam)
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.
Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)
Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük rá egy tortatálra és öntsük a tetejére a csokoládékrémet., majd ízlés szerint simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.