Vegán “sajtos” pizza recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 mk só
- kb 1,5-2 dl víz
- fél csomag friss élesztő
A “sajtkrémhez”:
- 10 dkg köles
- 5 dkg sörélesztőpehely
- 1 dl rizstejszín
- 1 tk só
Továbbá:
- kb 2 dl sürített paradicsom
- oregánó
- bazsalikom
- csipet só
A feltéthez:
- 1 kisebb cukkíni
- 1 paradicsom
A tetejére:
- sörélesztőpehely
Elkészítése:
A kölest válogassuk ki, mossuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. Itt az a jó, ha nagyon megfő, nem baj ha kissé mászkos lesz. Ha véletlenül van felesleges víz rajta, akkor szűrjük le.
Hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd a sörélesztőpehellyel és a rizstejszínnel keverjük össze, majd botmixer segítségével keverjük krémes állagúra és ha szükséges, akkor sózzuk meg.
A tésztához a lisztet kimérjük, majd adjuk hozzá a sót. Az élesztőt kb 1 dl vízben, amihez csipet cukrot is adtunk futtassuk fel (nem mindig szoktam, de ez az élesztő a fagyóban volt, biztosra akartam menni), majd robotgéppel kezdjük el kevertetni, dagasztani. Kb 1,5-2 dl víz kell hozzá összesen, de egyszerre sohasem öntöm bele az összeset (vegyük figyelembe az élesztő felfuttatásához használt vizet is!).
Ha jól gyúrható tésztát kaptunk, akkor kelesszük duplájára (fél óra kb).
Egy tepsik kevés kókuszzsírral kenjünk ki, majd a tésztát tenyerünkkel lapogassuk kerekre (vagy szögletesre), 180 fokra előmelegített sütőben kb 5 percig süssük elő a tésztát, még melegen vágjuk 4-6 szeletre.
Kenjük meg a kis tálkában elkészített fűszeres paradicsommártással, ehhez a sűrített paradicsomot a fűszerekkel összekeverjük, majd a szelekre adagoljuk rá a “sajtkrémet” kenjük el, és ízlésesen borítsuk be a vékonyra szelt cukkíni karikákkal, és pár szelet paradicsommal adjuk neki egy kis színt.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre. Akkor jó, amikor a tészta külseje kap egy kis színt, illetve a cukkíni is megpárolódott (kb 10 perc). Vegyük ki a sütőből és tálaláskor szórjuk egy kevés sörélesztőpehellyel.
Tipp:
A feltét ízlés szerint variálható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »









