Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Török pizza avagy lahmacum recept

Török pizza avagy lahmacum
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 3 darabhoz:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dl langyos víz
    • 1 dkg friss élesztő
    • 2 ek olíva olaj
    • csipet só

    Feltét:

    • 30 dkg darált disznó vagy bárány hús
    • 1 kisebb fej vöröshagyma
    • 1 ek olíva olaj
    • só, bors,paprika
    • kakukkfű
    • paradicsom
    • 20 dkg reszelt sajt a szóráshoz
    • tálaláshoz sűrű görög joghurt

    Elkészítése:

    Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós kérgűre sütve elfogyasztani.
    Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik a hosszúkás”pizzát – pidet”. Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében – közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres “török kávéval”. Azonban mindenképp ajánlom egy jó hideg “Efes” sörrel történő öblögetését is, majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami komoly társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízhatást érhetünk el :)
    A lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót és az olajat is hozzáöntjük. A “megéledt” kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzáadjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

    A feltéthez egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, majd félre tesszük.

    A megkelt tésztát átgyúrjuk és újból kelesztjük (az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk).

    Egy gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve a feltéteknek. A húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük.

    Azonnal, forrón tálaljuk, kínálhatunk hozzá sűrű, krémes görög joghurtot is.
    Jó kísérletezést az új ízvariációkhoz!

    Tipp:

    Gyors kelesztés érdekében a sütőt max 40 fokra bekapcsolom. Mind a kovászt, mind a majdan kelesztendő tésztát is, gyorsított eljárásban kellő állagúra érlelem :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá