Hozzávalók 3 darabhoz:
Tészta:
Feltét:
Elkészítése:
Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik a hosszúkás”pizzát – pidet”. Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében – közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres “török kávéval”. Azonban mindenképp ajánlom egy jó hideg “Efes” sörrel történő öblögetését is, majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami komoly társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízhatást érhetünk el :)
A lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót és az olajat is hozzáöntjük. A “megéledt” kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzáadjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A feltéthez egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, majd félre tesszük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és újból kelesztjük (az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk).
Egy gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve a feltéteknek. A húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk, kínálhatunk hozzá sűrű, krémes görög joghurtot is.
Jó kísérletezést az új ízvariációkhoz!
Gyors kelesztés érdekében a sütőt max 40 fokra bekapcsolom. Mind a kovászt, mind a majdan kelesztendő tésztát is, gyorsított eljárásban kellő állagúra érlelem :)