Tejfölös-szalonnás francia lepény recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj
- 1,5 dl natúr joghurt
- + 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
A feltéthez:
- 3 dl tejföl
- 3 szál újhagyma
- 15 dkg szalonna vagy bacon
- só, őrölt bors ízlés szerint
Elkészítése:
A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. (bár nekem össze szokott állni a tészta, de ha nem állna össze, adjunk hozzá pici hideg vizet) Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre. Addig elkészítjük a feltétet
Az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát vékony darabokra szeleteljük.
A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)