Sonkás-gombás pizza zöldségekkel gazdagon recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 dkg friss élesztő
- 1,6 dl meleg víz
- 1 tk tyúkzsír megolvasztva
Szószhoz:
- 1,5 dl házi paradicsomlé
- 1 púpos tk liszt
- csipet só
- 1 nagy csipet cukor
- csipet őrölt bors
- csipet morzsolt bazsalikom
Feltéthez:
- 5 dkg füstölt trappista sajt
- 1 közepes fej lilahagyma
- 10 dkg csirkemell sonka
- 4 közepes fej gomba
- 1 kisebb piros kaliforniai paprika
- 1 kis doboz kukorica konzerv fele
- 10 dkg trappista sajt
- csipet morzsolt bazsalikom
- 1-2 szál újhagyma
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit megkavarjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt, a zsírt. Alaposan kidagasztjuk. Két egyforma részre osztjuk, két gombócot formázunk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a szószt. A lisztet csomómentesre keverjük a paradicsomlével, majd kis lángon hagyjuk besűrűsödni. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral, morzsolt bazsalikommal. Hagyjuk kicsit hűlni.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sonkát kisebb darabokra tépkedjük, a füstölt sajtot vékony csíkokra vágjuk, a trappista sajtot lereszeljük, a kukoricát átmossuk és hagyjuk lecsepegni, a lilahagymát fél karikára, a gombát nagyobb darabokra, a paprikát kisebb darabokra vágjuk.
Két kör alakú formát vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztákat kézzel szétnyomkodjuk bennük. Megkenjük a pizzákat a szósszal, megszórjuk a füstölt sajttal. Ráhalmozzuk a sonkát, gombát, paprikát, lila hagymát, kukoricát. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és meghintjük morzsolt bazsalikommal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Melegen, felkarikázott újhagymával megszórva kínáljuk.
Tipp:
Azt tudtam, hogy pizzát szeretnék sütni, de pontosan nem, hogy milyet. Aztán összeszedtem mindent, amit a hűtőben találtam. Egy kis sonka, pár gomba, egy kevés paprika, némi kukorica, kétféle sajt és az elmaradhatatlan lila hagyma, a végére pedig egy kevés újhagyma. Vékony és ízletes lett, színes, igazi tavaszcsalogató :-)