Sonkás-gombás pizza zöldségekkel gazdagon

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,6 dl meleg víz
  • 1 tk tyúkzsír megolvasztva

Szószhoz:

  • 1,5 dl házi paradicsomlé
  • 1 púpos tk liszt
  • csipet só
  • 1 nagy csipet cukor
  • csipet őrölt bors
  • csipet morzsolt bazsalikom

Feltéthez:

  • 5 dkg füstölt trappista sajt
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 10 dkg csirkemell sonka
  • 4 közepes fej gomba
  • 1 kisebb piros kaliforniai paprika
  • 1 kis doboz kukorica konzerv fele
  • 10 dkg trappista sajt
  • csipet morzsolt bazsalikom
  • 1-2 szál újhagyma

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit megkavarjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt, a zsírt. Alaposan kidagasztjuk. Két egyforma részre osztjuk, két gombócot formázunk.

Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a szószt. A lisztet csomómentesre keverjük a paradicsomlével, majd kis lángon hagyjuk besűrűsödni. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral, morzsolt bazsalikommal. Hagyjuk kicsit hűlni.

A zöldségeket megtisztítjuk. A sonkát kisebb darabokra tépkedjük, a füstölt sajtot vékony csíkokra vágjuk, a trappista sajtot lereszeljük, a kukoricát átmossuk és hagyjuk lecsepegni, a lilahagymát fél karikára, a gombát nagyobb darabokra, a paprikát kisebb darabokra vágjuk.

Két kör alakú formát vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztákat kézzel szétnyomkodjuk bennük. Megkenjük a pizzákat a szósszal, megszórjuk a füstölt sajttal. Ráhalmozzuk a sonkát, gombát, paprikát, lila hagymát, kukoricát. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és meghintjük morzsolt bazsalikommal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Melegen, felkarikázott újhagymával megszórva kínáljuk.

Tipp:

Azt tudtam, hogy pizzát szeretnék sütni, de pontosan nem, hogy milyet. Aztán összeszedtem mindent, amit a hűtőben találtam. Egy kis sonka, pár gomba, egy kevés paprika, némi kukorica, kétféle sajt és az elmaradhatatlan lila hagyma, a végére pedig egy kevés újhagyma. Vékony és ízletes lett, színes, igazi tavaszcsalogató :-)