Hozzávalók:
Tésztához:
Szószhoz:
Feltéthez:
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit megkavarjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vízben elkevert élesztőt, a zsírt. Alaposan kidagasztjuk. Két egyforma részre osztjuk, két gombócot formázunk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a szószt. A lisztet csomómentesre keverjük a paradicsomlével, majd kis lángon hagyjuk besűrűsödni. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral, morzsolt bazsalikommal. Hagyjuk kicsit hűlni.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sonkát kisebb darabokra tépkedjük, a füstölt sajtot vékony csíkokra vágjuk, a trappista sajtot lereszeljük, a kukoricát átmossuk és hagyjuk lecsepegni, a lilahagymát fél karikára, a gombát nagyobb darabokra, a paprikát kisebb darabokra vágjuk.
Két kör alakú formát vékonyan kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztákat kézzel szétnyomkodjuk bennük. Megkenjük a pizzákat a szósszal, megszórjuk a füstölt sajttal. Ráhalmozzuk a sonkát, gombát, paprikát, lila hagymát, kukoricát. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és meghintjük morzsolt bazsalikommal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Melegen, felkarikázott újhagymával megszórva kínáljuk.
Azt tudtam, hogy pizzát szeretnék sütni, de pontosan nem, hogy milyet. Aztán összeszedtem mindent, amit a hűtőben találtam. Egy kis sonka, pár gomba, egy kevés paprika, némi kukorica, kétféle sajt és az elmaradhatatlan lila hagyma, a végére pedig egy kevés újhagyma. Vékony és ízletes lett, színes, igazi tavaszcsalogató :-)